SAMO KOD NAS: MOST SMO NAPRAVILI ALI GRANIČNOG PRIJELAZA NEMAMO

Gradnja međudržavnog mosta Svilaj na rijeci Savi, koji će povezati našu državu s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije, pri kraju je, ali još ni na vidiku nema graničnog prijelaza s bh. strane, zbog čega je kompletan projekt za sada pa skoro uzaludan.

Finansira EU

Riječ je o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C, vrijednom 53,8 miliona KM, koji je finansirala i Evropska unija, piše Avaz.ba.

Saznaje se da su radovi na mostu skoro 90 posto okončani, a ostalo je još da se postave ograde i most asfaltira. Predviđeno je da do kraja godine sve bude završeno i most bude pušten u funkciju.

Ranije su završeni i radovi na dionici autoputa Svilaj – Odžak, dugoj 10,7 kilometara, ali je i dalje veliki problem izgradnja graničnog prijelaza.

Hrvatska je ovaj problem davno riješila, ali Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kako nam je rečeno, nije okončala aktivnosti u vezi s gradnjom graničnog prijelaza s bh. strane.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija, rekao je jučer da se radi na tome da se uspostavi barem privremeni granični prijelaz putnika, ali da nema povratnu informaciju.

S druge strane, iz UIOBiH nam je rečeno da je tender za izgradnju prijelaza Svilaj raspisan, ali da još nije izabran izvođač radova. Razlog  je taj što nedostaje sedam miliona KM koji bi pokrili cijenu poslanih ponuda.

Pomoć EIB-a

– Procijenjena vrijednost prijelaza je, prema projektnoj dokumentaciji, bila oko 13 miliona KM, ali sve pristigle ponude su oko 20 miliona KM. Obratili smo se i Vijeću ministara, ali i Evropskoj investicijskoj banci da bi se iznašla dodatna sredstva i izabrao najpovoljniji ponuđač – rekao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Kada će biti završen

Izgradnja  graničnog prijelaza, sve i da počne do kraja godine, neće niti može biti okončana do kraja 2020.

To znači da će kompletan projekt, od mosta do ceste, biti na čekanju. Ranije su iz UIOBiH tvrdili da je razlog kašnjenja neusvajanje budžeta. Zašto se čekalo da se uđe u cajtnot, nikome za sada nije jasno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE