Mnogi su u komentarima pisali da su takve cifre uvjetovane tržištem, poskupljenjem nabave, vode i struje te visokim najmovima, pritom ističući da i ‘ugostitelji moraju preživjeti’ i predlagali kritičarima da, ako se uopće usude, sami otvore slastičarnu i na svojoj koži osjete kako je u pitanju krvavi posao.
Slobodna Dalmacija piše da su se u međuvremenu u centru Splita otvorile još tri slastičarnice te da su u jednoj od njih zabilježili najskuplju kuglicu sladoleda do sada ponuđenu u gradu pod Marjanom. Od 13 za malu i 18 kuna (5,5 KM) za veliku porciju u čašici s raznim dodacima.
Što se tiče običnih kugli, i tu imamo novog rekordera. To je slovenska franšiza Aroma na vrhu Bosanske ulice, gdje ćete platiti 16 kuna za njihov osvježavajući užitak napravljen bez glutena, umjetnih aroma i pojačivača okusa.
- Mi smo svjesni da naše cijene nisu za domaće. Ali, šta ćete, turisti su to spremni iskeširati – objašnjava nasmijana prodavačica novinarima.
Sigurno je da (pre)napumpane cijene najmova (od kojih šačica profitira, a većina Splićana ne može priuštiti ni, primjera radi, kuglicu sladoleda) diktiraju i to da ćete za tri kugle sladoleda izdvojiti skoro 50 kuna (13 KM), kao i da ugostitelji trebaju namiriti zimski period u kojem poslovni promet u sladoledarnicama skoro pa ni ne postoji.