SARAJEVO: OTVORENA MANIFESTACIJA ‘DANI O ALLAHOVOM POSLANIKU – SELAM, YA RESULALLAH’

U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese večeras je prigodnim programom svečano otvorena manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah", javlja Anadolu Agency (AA).

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić kazao je da će u narednim danima organizirati različite sadržaje.

Foto: Anadolija
  • To su vjerske aktivnosti, edukativni sadržaji, kulturne i brojne druge socijalne aktivnosti koje ćemo organizirati kao znak poštivanja i ljubavi prema Božijem poslaniku Muhamedu a.s. Pozivamo naše vjernike i naše simpatizere da nas razumiju jer ćemo ove godine poštovati mjere državnih organa i upustva Islamske zajednice zbog zaštite od koronavirusa, tako da će brojne naše aktivbosti biti zatvorenog tipa – rekao je Velić.
Foto: Anadolija

Međutim, kako je kazao, centralne aktivnosti i događaje će prenositi online, putem društvenih mreža i youtube kanala Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

  • Imamo različite aktivnosti, a što je najvažnije čuvamo tradiciju bosanskih muslimana kroz učenje mevluda. U svim našim centralnim džamijama ćemo proučiti mevlud – pojasnio je Velić.

Muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković rekao je da je ovogodišnja manifestacija u znaku lijepe riječi, njen moto je kuranski ajet: “Reci robovima mojim da govore samo lijepe riječi”.

Foto: Anadolija
  • Lijepa riječ krijepi i liječi. Osim što je po sebi dobro djelo, može popraviti i prethodno učinjeno loše djelo ili makar umanjiti njegove štetne posljedice, dok ružna riječ, osim što je po sebi loše djelo, kvari i prethodno učinjeno dobro djelo ili umanjuje njegove pozitivne efekte. U vrijeme kada ružna riječ preplavljuje mnoge medije i društvene mrež, kada netrpeljivost i podmetanja dominiraju u međuljudskim odnosima u mnogim društvenim sferama, lijepa riječ potrebnija nam je više nego ikada – pojasnio je Ljevaković.

Prisutni su kazali da je u okviru ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah” pripremljeno ukupno 29 različitih programskih sadržaja koji će biti realizovani u 23 dana.

U programu učestvuje 150 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske, a bit će angažovani i ljudi iz Medžlisa te oko 80 volontera. Zbog pandemije koronavirusa i mjera kojima je ograničen broj posjetilaca, primorani su da na ovogodišnjoj manifestaciji izravno u dvoranama, džamijama i drugim prostorima prisustvuje manji broj posjetilaca.

Manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” trajat će do 16. novembra.

U okviru ovogodišnje manifestacije bit će održane brojne aktivnosti, uključujući mevlude, predavanja, koncert ilahija i kasida, promocije knjiga, izložbe, druženja mektebske djece, druženja omladine, humanitarne aktivnosti, ekološke aktivnosti i brojne druge socijalne aktivnosti.

Foto: Anadolija

Centralna mevludska svečanost bit će održana 29. oktobra na podne-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. U okviru manifestacije održat će se mevludske svečanosti po općinama kao i mevludi za žene.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE