SARAJLIJA ZA HAYAT: ISTINA SE MORA UTVRĐIVATI NA SUDU, A NE PUTEM MEDIJA I UTJECAJA POLITIČARA

Nakon jučerašnje medijski vrlo popraćene akcije „Black Tie 2“, u kojoj su uhapšene 23 osobe, a sljedećeg dana u pritvoru zadržane samo tri, te nakon pojačanog broja hapšenja u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ razgovarali smo o ukupnom radu Tužilaštva Kantona Sarajevo s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom, čiji mandat uskoro istječe.

  • Formalno, meni mandat istječe 10. juna iako je VTSV već nominirao i odredio da je nasljednica na ovom mjestu Meliha Dugalija, nije preciziran tačan termin primopredaje tako da sam danas kod vas u gostima kao još uvijek odgovorna glavna tužiteljica Kantona Sarajevo i ostajem u tom punom kapacitetu do konačne primopredaje – objasnila je Sarajlija te dodala da je to uobičajena praksa definisana zakonom.

Naravno, javnost u najvećoj mjeri zanima dio rada pravosudnog sistema koji se često ponavlja. Policijske jedinice uhapse određeni broj osoba da bi one potom bile puštene, kao što je bio slučaj i u jučerašnjoj akciji te se zato i kruni povjerenje javnosti u ukupan pravosudni sistem. Kao odgovor na ovu praksu glavna kantonalna tužiteljica potencirala je da ne bi mogla komentarisati detaljno predmete koji nisu u njenoj nego su u nadležnosti Suda BiH.

  • Ipak, na generalnom nivou jasno podržavam sve akcije Tužilaštva BiH koje imaju za cilj suzbijanje organizovanog kriminala i u tom smislu podržavam kolege. Ipak, javnost mora znati da način na koji tužilaštvo gleda na neki predmet ne mora uvijek korespondirati s načinom na koji to gleda sud. Postoji važan detalj, a to je da postoji razlika između nivoa dokaza koji su potrebni za pokretanje istrage i nivoa dokaza koji je potreban za određivanje pritvora i ta razlika je važna. Osnovi sumnje su dovoljni da se pokrene istraga, ali za određivanje pritvora potrebno je imati skoro dovoljno dokaza kao za podizanje optužnice. Nekad je, naravno, određivanje pritvora i prilika da tužilaštvo još kvalitetnije nastavi graditi optužnicu, ali je zakonodavac tu bio striktan pa za određivanje pritvora moraju biti jači razlozi nego za pokretanje istrage – objasnila je Sarajlija učestalu situaciju kada svi uhapšeni nužno ne budu pritvoreni.

Dodala je da odluka o nezadržavanju u pritvoru automatski ne znači i loš ishod za sam predmet.

  • Naravno, kao tužilac smatram da bi svoj stav o medijskim reakcijama trebali dati postupajući tužioci ili Udruženje tužilaca ili VSTV, ali ja kao tužilac smatram da je to neprimjereno i da političari treba da se suzdrže od takvog govora koji samo može poljuljati povjerenje građana u pravosuđe. To nije dobro i nije pravi put jer sudovi moraju moći relaksirano donositi odluku o zahtjevu tužilaštva. Istina se mora utvrđivati u sudskom postupku, a ne putem medija i utjecaja političara. Pri tome i tužioci i sudija moraju biti sposobni da se odupru toj vrsti pritiska – istakla je glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija govoreći o jasnom i jakom medijskom pritisku na tužioce i sudije u predmetu „Black Tie 2“.

U nastavku razgovora pogledajte i kako glavna kantonalna tužiteljica govori o načinima i metodama vršenja pritiska na rad tužilaštva koje ona vodi, a koji nekad uključuju i prijetnje finansijama te kako se ona i njen tim odupiru tome.

(B.Z.F.)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE