ŠAROVIĆ: NIJE MOGUĆE STVORITI ZAKONSKE USLOVE ZA ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ova stranka smatra da je važno, što hitnije, ozbiljno razmotriti inicijativu Centralne izborne komisije BiH za odgađanje izbora, odnosno izmjene izbornog zakonodavstva.

Šarović je rekao da se približava kritični trenutak, već početkom maja, kada treba raspisati lokalne izbore i to u uslovima kada je na snazi vanredna situacija, a nije usvojen ni budžet institucija BiH.

  • Bez budžeta i postojanja opštih sloboda, kao što je sloboda kretanja i okupljanja ljudi, nije moguće stvoriti zakonske uslove za održavanje lokalnih izbora, posebno ukoliko bi ovakvo stanje potrajalo – tvrdi Šarović.

On je dodao da SDS smatra da naredne dvije, tri sedmice treba iskoristiti da sve parlamentarne stranke u BiH ozbiljno razmotre inicijative i kreiraju odgovarajuća rješenja, unaprijed ne prejudicirajući kako bi ona izgledala, saopšteno je iz ove stranke.

Šarović je rekao da je u ovom trenutku najvažnije da se na vrijeme krene u susret mogućim problemima, prenosi Srna.

CIK BiH zatražio je od Parlamentarne skupštine BiH donošenje dopuna Izbornog zakona BiH kojima bi se, zbog stanja uzrokovanog epidemijom virusa korona, odgodilo raspisivanje i održavanje izbora.

CIK BiH je na jučerašnjoj korespondentnoj sjednici usvojio zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE