SATELITSKI SNIMCI RAZOTKRILI REKORDNU SJEČU STABALA U AMAZONIJI

Prema satelitskim podacima, broj posječenih stabala u brazilskoj Amazoniji u januaru je premašio broj iz istog mjeseca prošle godine, prenosi BBC.

 Uništena je pet puta veća površina šume nego u 2021., čime je oboren rekord za januar od 2015. otkada se prate ti podaci.

Ukupno posječeno područje u januaru je iznosilo 430 kvadratnih kilometara, sedam puta veće od površine njujorške četvrti Manhattana.

Zaštitari okoliša za ubrzavanje deforestacije krive brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. Zaštita Amazonije izrazito je važna za borbu protiv klimatskih promjena. Šume se krče zbog drveta, ali i zbog širenja površina za sadnju usjeva kojima se snabdijevaju svjetski proizvođači hrane.

Na sastanku na vrhu o klimatskim promjenama COP26 koji se održao u Glasgowu prošle godine, više od stotine vlada obećalo je zaustaviti i obrnuti tok deforestacije do 2030. godine. S obzirom na posljednje satelitske snimke brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, upitno je drži li se brazilska vlada obećanja o očuvanju goleme prašume.

  • Novi podaci ponovno su razotkrili da su vladini postupci suprotni kampanjama zelenog marketinga – kazala je Cristiane Mazzetti iz brazilskog Greenpeacea.

Greenpeace poziva supermarkete u Ujedinjenom kraljevstvu i drugim državama da prekinu saradnju s dobavljačima mesnih i mliječnih proizvoda koji pridonose krčenju šuma.

Nije uobičajeno da se početkom godine, tokom kišne sezone, ruši veliki broj stabala, budući da drvosječe zbog vremenskih prilika teško mogu prodrijeti u gustu šumu.

Amazonija, golema brazilska prašuma ponaša se kao odvod za ugljik jer apsorbira goleme količine stakleničkih plinova iz atmosfere. No što je više posječenih stabala, to je njen kapacitet za apsorpciju manji, piše BBC.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SREDNJOŠKOLCI IZ NIZOZEMSKE OKREČILI ŠKOLU U BIH

0
Srednjoškolci iz Nizozemske, koji borave ovih dana u Sanskom Mostu, provela je volontersku akciju krečenja i uređenja prostorija područne škole u naselju Zdena, nadomak tog grada.