SATTLER: OČEKUJEMO SNAŽNIJI ANGAŽMAN NA PUTU BIH KA EVROPSKOJ UNIJI

Očekujemo snažniji angažman političkih stranaka, izabranih dužnosnika i predstavnika civilnog društva kako bi ispunili očekivanja više od 80 posto građana ove zemlje u smislu evropskih integracija, izjavio je danas u Banjoj Luci šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Johan Sattler.

On je prisustvovao 11. sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koji se održava u Narodnoj skupštini entiteta RS kojem je danas domaćin Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.

Pored Sattlera, sastanku prisustvuju predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, članovi odbora i komisija za evropske integracije Narodne skupštine RS-a, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.  

Sattler je istakao da je dobra vijest da se proteklim godinama povećala podrška procesu evrointegracija, a trenutno više od 80 posto građana BiH podržava evropske integracije.

  • Mislimo da su ovakve statistike pokazatelj da je EU vaš najlojalniji partner i mislim da smo to dokazali u protekloj godini borbe protiv pandemije koronavirusa bilo da je riječ o podršci zdravstvenom sektoru ili samoj ekonomiji”, kazao je Sattler.

Rekao je nije prezadovoljan s onim što je učinjeno u BiH i da je siguran da može biti urađeno mnogo više. Naglasio je da ukoliko je bilo moguće riješiti pitanje Mostara, moguće je postići dogovor i za druga važna otvorena pitanja.

  • 2021. godina je svakako jedna od godina prilika, primjećujemo značajniju pažnju EU na BiH, ali i preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike koje ova neizborna godina donosi, tu je 14 ključnih prioriteta koji jasno potcrtavaju šta je ono što se treba uraditi, koje reforme treba provesti. Realni smo ima tu teških pitanja koja se neće rješavati tek tako preko noći”, kazao je Sattler.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu zatvaranja kancelarije OHR-a i evropskih integracija BiH on je rekao da prijedlog kandidature s kojim je izašla Njemačka pozitivan signal i indikacija snažnijeg angažmana i uključivanja Njemačke kao najsnažnije zemlje članice EU.

  • Srednjeročno i dugoročno gledano ovakav obim međunarodnog prisustva u BiH svakako je u budućnosti nekompatibilno s članstvom u EU. Tako da smo, vjerujem, u nekim fazama gdje se treba težiti postepenom smanjivanju ovakvog prisustva”, rekao je Sattler.

Igor Crnadak, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a, rekao je da ova sjednica dolazi u pravo vrijeme, jer je očigledno da je evropski put BiH u zastoju.

  • Pokušaćemo da vidimo kako mogu parlamenti svako iz svog ugla da da novi doprinos, novi zamah, da se počne s provođenjem 14 preporuka koje treba da uslijede prije dobijanja kandidatskog statusa i da se generalno popravi atmosfera u smislu i političkog dogovaranja unutar BiH i u smislu daljeg napretka na evropskom putu”, rekao je Crnadak.

Istakao je da je BiH u situaciji u kojoj politički malo šta funkcioniše i težak posao je pred svima koji imaju bilo kakve obaveze koje se tiču evropskih integracija u BiH.

Prema njegovim riječima, važno je danas poslati poruku, zajedno sa Sattlerom, da BiH hoće i da mora da ispuni uslove, da riješi 14 preporuka i tek onda nastavi evropskim putem, a da bilo kakvo “gledanje kroz prste” ili zaobilaženje preporuka i zadataka koju su pred BiH, ulazak na neka sporedna vrata nije usluga ovo zemlji nego bi bila “medvjeđa usluga” i da je ono što treba narodima, svima koji žive ovdje, jeste to da se završavaju reforme, ispunjavaju preporuke i da narod u svakodnevnom životu osjeti poboljšanja”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOSOVO NA KORAK OD ČLANSTVA U VIJEĆU EVROPE: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA VE...

0
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) danas je u Strazburu usvojila izvještaj izvjestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uslovljavanja.