SATTLER U TREBINJU OTVORIO NOVU ZGRADU PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA: POSAO NAM JE UREDITI ZAKONSKI OKVIR

U Trebinju je danas svečano otvorena nova zgrada pravosudnih institucija u čiju je izgradnju Evropska unija uložila oko 3.100.000 KM, Ministarstvo pravde Republike Srpske oko 1,5 miliona KM i grad Trebinje oko 970.000 KM.

Zgradu su svečano otvorili šef delegacije EU u BiH Johann Sattler i Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Kasipović je istakao da sada nema nijedne tehničke prepreke za bolji i kvalitetniji rad pravosuđa, prije svega zbog građana Trebinja i Hercegovine.

On je poručio da će Ministarstvo pravde uvijek biti tu da radi svoj dio posla.

  • Naš posao primarno jeste da uredimo zakonski okvir. Cijenim da je ono što radimo u Ministarstvu pravde i svakako u Narodnoj skupštini RS-a koja finalno usvaja zakone, dobar zakonski okvir –  rekao je Kasipović.

On je dodao da je vladavina prava obaveza, te da svaki čovjek koji uđe na vrata ove zgrade ima pravo na apsolutnu pravdu koju mora dobiti.

Sattler je rekao da je vladavina prava temelj demokratskog društva jednakog za sve, te da će ova zgrada poslužiti kao objekat u kojem će se donijeti pravda ljudima, a od kvaliteta pravde zavisi vladavina prava.

  • Vladavina prava zapravo znači sposobnost da se počinioci krivičnih djela izvedu pred lice pravde, da suđenja sprovodi nezavisno i nepristrasno pravosuđe, a to je preduslov za ostvarivanje ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije i zaštite ljudi od zloupotrebe vlasti – naglasio je Sattler.

On je dodao da su poštivanje vladavine prava i obezbjeđivanje nezavisnosti pravosudnog sistema temeljne vrijednosti EU.

Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević rekao da ovakva savremena zgrada i savremena oprema dodatno obavezuju, kako nosioce pravosudnih funkcija, tako i sve zaposlene u ovim institucijama na podizanje kvaliteta rada i odgovornosti.

  • Siguran sam da će nas ovakvi savremeni uslovi rada obavezati da u potpunosti ostvarujemo zadatke i ciljeve određene ustavom i zakonom, a građanima obezbijediti pristup pravdi u pravom smislu te riječi –  rekao je Stević.

Stević je zahvalio svima koji su učestvovali u projektu izgradnje ovog objekta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je Trebinje dobilo jedan od najmodernijih objekata, ne samo u BiH već i šire, te zahvalio na tome EU, resornom ministarstvu i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Svečanom otvaranju Palate pravde prisustvovali su predstavnici pravosudnih institucija sa sjedištem u Trebinju, a u ovoj zgradi smješteni su Okružni i Osnovni sud, kao i Okružno javno tužilaštvo.

Tokom posjete Trebinju, Sattler će se sastati i sa predstavnicima mladih, nevladinih organizacija i privrednika čiji je rad podržan kroz različite projekte EU. Obići će i mural, koji je u čast solidarnosti i inkluzije oslikao mladi umjetnik Rikardo Druškić, te će se u okviru projekta “Odmori u BiH”, koji sufinansira EU, sastati sa novinarima koji promovišu raznolikost i kvalitet turističke ponude u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.