Takav način prehrane rizikuje pretilost, ali i probavne smetnje te upale koje mogu rezultirati tumorima.
Svjetska stručna udruženja gastroenterologa svake godine fokusiraju se na bolest koja utiče na probavni sistem. Za 2019. godinu to su bili gastrointestinalni karcinomi. Riječ je o tumorima koji napadaju probavni sistem, piše Scmp.
World Cancer Research Fund navodi kako su gastrointestinalni karcinomi među četiri od sedam najučestalijih vrsta raka prema statistici za 2018. godinu.
Godinama se mislilo kako rak crijeva napada samo stariju populaciju, ali nedavna evropska istraživanja koja su sproveli na 143 miliona ljudi pokazala su porast slučajeva raka crijeva u razdoblju od 1990. do 2016. godine, a najveći porast bilježe u populaciji od 20 do 29 godina. Slične studije pokazale su iste trendove kod mladih odraslih ljudi u Britaniji ili Australiji.
Iako možda nema načina da se rak crijeva spriječi, postoje studije koje sugerišu kako se rizik može značajno umanjiti odabirom zdravih prehrambenih navika. Osim što će na taj način crijeva biti sretnija, to utiče i na opšte zadovoljstvo čitavog tijela.
- Postoje dokazi da mikrobi u crijevima mogu razbiti molekule nutrijenata i stvoriti posebne spojeve koji stimuliraju aktivnost živaca. Oni komuniciraju između crijeva i moždanih neurona te mogu uticati na ponašanje – tvrdi nutricionistica Camille Lassale iz University Collegea u Londonu.
Dodaje kako loša prehrana može uticati na zdravlje mozga do te mjere da će ga čak oštetiti.
Sa druge strane, prehrana bogata protivupalnim i antioksidativnim sastojcima, poput onih u ribljim uljima, voću, povrću i orašastim plodovima, može djelovati zaštitno na mozak. Imajući to sve na umu, evo top pet namirnica koje će usrećiti vaš probavni sistem kao i mozak.