RATKO MLADIĆ NIJE ‘DOBIO ULICU U BERANAMA’, NITI IMA INDICIJA DA ĆE JE DOBITI

Ratko Mladić nije “dobio ulicu u Beranama”, niti ima indicija da će je dobiti

Izmjena 02.06.2021:U tekstu koji je ranije preuzet sa agencije Anadolija navodilo se da je većinom glasova Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova  usvojio prijedlog da jedna ulica u Beranama, u Crnoj Gori, ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića – bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske. U tekstu smo ispravili taj podatak, prema analizi Raskrinkavanja, jer Ratko Mladić nije “dobio ulicu u Beranama”, niti ima indicija da će je dobiti. Stoga se portal Hayat.ba izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

Prve informacije o inicijativi da jedna ulica u crnogorskoj opštini Berane dobije ime po Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske koji je prvostepenom presudom suda u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, inicijalno su objavljene u crnogorskim medijima.

Portal eSpona je 5.2.2021. objavio tekst pod naslovom: “Mladić, naprijed! Đurišić, stoj!”, u kom se navodi da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio takav predlog. U tekstu je naglašeno da se radi o savjetodavnom tijelu, iz čega se jasno može zaključiti da usvajanjem prijedloga nije došlo do stvarne promjene imena ulice:

Saznanja Espone potvrdio je Goran Kiković- predsjednik Savjeta, koji je saopštio da se radi, kako je kazao, o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o predlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

Dijelove ili cijeli tekst ovog članka prenijeli su i drugi mediji, prvo u Crnoj Gori (RTCG, Portal Analitika, Pobjeda), pa zatim i u regionu. Za razliku od medija u BiH, crnogorski mediji su u naslovu naznačili da je riječ o prijedlogu ili zahtjevu.

Portal Pobjeda je 5.2.2021. u tekstu o ovoj temi prenio izjavu Dragoslava Šćekića, tadašnjeg predsjednika Opštine Berane, koji je u međuvremenu imenovan za vršioca dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Šćekić je poručio da ovaj prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje:

  • Predlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija- precizirao je Šćekić.

Pojašanjava da prema proceduri Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu na kojoj takođe mogu da predlažu nazive ulica i građani i udruženja.

  • Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će predloge uputiti predsjedniku Opštine koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost.

Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi predloge udruženja ili pojedinaca a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje – naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

Šćekić je poručio da neće potpisati prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Na zvaničnom sajtu Opštine Berane 5.2.2021. objavljeno je saopštenje povodom spornog prijedloga u kojem se ističe da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova ne donosi odluke, već prihvata i konstatuje prijedloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja.

  „Povodom netačnih natpisa o davanju naziva ulica u Beranama, a radi tačnog i preciznog informisanja javnosti koristimo priliku da saopštimo da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u tom pravcu ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade na javnoj raspravi, kada bude raspisana i održana.

Takođe, zakonske odredbe za davanje imena naselja ili ulica su jasne i precizne, i čudi nas da je Savjet i razmatrao pojedine prijedloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke.

 Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredjeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još uvijek nisu ušli u zvaničnu proceduru“, stoji u saopštenju za javnost Opštine Berane.

U tekstu objavljenom istog dana, portal Vijesti (.me) je naveo da je prijedlog došao od Srpskog monarhističkog pokreta. U ovom tekstu je pojašnjeno da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta utvrđuje da li je prijedlog u skladu sa zakonom te, ako jeste, vraća ga Skupštini Opštine (SO) na donošenje konačne odluke.

U istom tekstu se prenosi izjava predsjednika Skupštine Opštine Berane Novice Obradovića (Demokratska Crna Gora) koji je rekao da, dok je on čelu SO-a, neće dozvoliti da se na skupštinskim zasjedanjima nađe bilo koja odluka koja nije zakonita.

Oprečne tvrdnje o tome kako je prijedlog prošao dalje

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane broji sedam članova. Većina medija koja je pisala o pomenutoj inicijativi navela je u izvještajima i njihova imena. To su Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović. Da bi prijedlog prošao dalje, potrebna su četiri glasa.

Portal Vijesti (.me) u pomenutom tekstu piše da članovi Savjeta na potpuno različit način objašnjavaju kako je prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu usvojen i proslijeđen na dalje odlučivanje.

Miloš Raković (Demokratska Crna Gora) je za Vijesti (.me) rekao da je bio uzdržan od glasanja.

Naveo je i da je bio protiv toga da se uopšte glasa o tim prijedlozima i da ne zna kako je vođen zapisnik sa sjednice.

 “Ja sam bio uzdržan od glasanja i na prvoj narednoj sjednici tražiću da se pročita zapisnik sa ove sjednice Savjeta i ako se u njemu pojavljuje da sam ja glasao za, biću protiv tog zapisnika”, rekao je Raković.

Petar Labudović (Socijalistička narodna partija – SNP) rekao je za Vijesti (.me) da je Srpski monarhistički pokret imao čak 47 prijedloga, te da se tu “praktično glasalo ‘u neznanju’ i da će tražiti da se sve vrati na ponovno glasanje”.

Zoran Milović, koji je u Savjetu ispred građana, izjavio je da uopšte ne zna da je postojao prijedlog da se ulica u Beranama nazove po Mladiću.

Tri člana Savjeta ispred Demokratske partije socijalista (DPS), Bogdan Fatić,  Fahrudin Hadrović i  Draško Došljak, istog dana su se obratili javnosti saopštenjem koje je objavljeno i na sajtu DPS-a.

Na sjednici Savjeta, na kojoj se glasalo o prispjelim prijedlozima, bili su prisutni svi članovi Savjeta, a zapisnik je vodila pravnica iz skupštinske službe Jasmina Đukić. Nas trojica, članovi Savjeta u ime Demokratske partije socijalista smo jasno i nedvosmisleno upozorili predsjednika Savjeta i sve članove da dio prispjelih prijedloga nije u skladu sa članom 10 važećeg Zakona o spomen- obilježjima. Međutim, i pored našeg insistiranja, predsjednik i članovi Savjeta iz beranske aktuelne vlasti, koji su izabrani od strane SO Berane, su pristupili glasanju o spornim prijedlozima,  koji, ističemo, nijesu u saglasju sa aktuelnim Zakonom.

Pomno smo pratili i vodili lične zapisnike, a vjerujemo da neće i ne smije biti krivotvoren zvanični zapisnik, o načinu glasanja po svim, pa i ovim nezakonitim prijedlozima.

Sedmi član Savjeta, predsjednik Goran Kiković (Nova), kako prenose Vijesti (.me), nije mogao da potvrdi da li je prijedlog Savjeta proslijeđen beranskom Sekretarijatu za kulturu, sport i NVO, ali je naveo ga je on potpisao.

Iako su u svojim tekstovima prenijeli izjave koje sadrže dodatne informacije i kompletno objašnjenje situacije (uključujući i način na koji se odlučuje kako ulice dobijaju ime u opštini Berane), portali  Izdvojeno (.ba), BH  magazin, Index (.ba), Novinska agencija Patria i  Alo su, ipak, u naslovu netačno izvijestili da Mladić „dobija ulicu u Beranama“

Doprinos dezinformisanju javnosti povodom ovog slučaja, kako se vidi iz ranijeg teksta, dala je i Bošnjačka stranka. Na Facebook profilu stranke 5.2.2021. godine objavljen je post u kome se navodi da je Savjet donio “odluku da odobri” imenovanje ulice po Ratku Mladiću. Činjenica je, pak, da ovaj Savjet ne može odlučiti da odobri samu promjenu naziva ulice, već samo takav prijedlog može uputiti u dalju proceduru.

 RATKO MLADIĆ JE PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC I GRAĐANSKA, EVROPSKA I MULTIETNIČKA CRNA GORA NEĆE DOZVOLITI DA NJEGOVO IME NOSI NI JEDNA ULICA U NAŠOJ DRŽAVI

Osuđujemo skandaloznu odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri da presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu.

Pozivamo partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, a čiji su članovi glasali ZA, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopšte da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac.

Ovakvi potezi, koji vraćaju u devedesete godine su prevaziđena i promašena politika.

Bošnjačka stranka je istog dana održala konferenciju za medije o čemu je izvijestila  Agencija Anadolija u svom članku.  Dok se u Facebook objavi pogrešno navodi da je Savjet ”odobrio da Ratko Mladić dobije ulicu” u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu stranke stoji da je Savjet “odobrio prijedlog” kojim se to traži.

Na Facebook profilu stranke objavljen je snimak konferencija na kojoj se u više navrata govorilo o “odluci Savjeta” da Ratko Mladić dobije ulicu u ovoj opštini, uključujući i tvrdnje da je riječ o “odluci skupštinske većine”:

Nakon pitanja novinara, rečeno da je Savjet ipak samo “savjetodavno tijelo koje predlaže”. No, ova stranka je na svojoj Facebook stranici objavila snimke sa konferencije uz opise u kojima se ponavlja konstrukcija “odluka o davanju imena” (1, 2, 3).

Budući da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane savjetodavno tijelo, ono kao takvo nije moglo donijeti odluku da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, već je Savjet prijedlog prihvatio i proslijedio u dalju proceduru koja podrazumijeva nekoliko koraka. Konačna odluka nije donesena a izjave čelnih ljudi Opštine Berane o nezakonitosti prijedloga upućuju da se to vjerovatno neće ni desiti, piše Raskrinkavanje.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZRINJSKI I JAKIROVIĆ POTPISALI PRODUŽETAK SURADNJE

0
HŠK Zrinjski je u četvrtak potpisao produljenje ugovora s trenerom Sergejem Jakirovićem do 31. svibnja 2024. godine.