SAVJETI UZ KOJE ĆETE LAKO OMEKŠATI JUNEĆE MESO

Ponekad komadi crvenog mesa mogu biti vrlo žilavi te ih je potrebno marinirati ili omekšati nekim drugim metodama.

Ove kuhinjske trikove koriste veliki majstori kuhinje kako bi omekšali meso i učinili ga ukusnim.

KIVI

Želite li da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vrijeme. Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko i podatno.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali pa dodajte kivi nekih sat, dva prije pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan učinak ima i ananas.

COLA

Cola napitci su odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što trebate napraviti je ostaviti meso u coli deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog bibera.

LIMUN ILI OCAT

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšat će i u octu, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi octa) moralo stajati preko noći kako bi dovoljno omekšalo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE