SAVJETI ZA BLISTAVU I UREDNU KUHINJU: KAKO DA ODRŽAVATE ČISTIM SVE ELEMENTE

Kuhinja je i dalje jedno od najvažnijih mjesta u domu i upravo zbog toga važno je održavati je čistom, sigurnom i ugodnom za provoditi vrIJeme u njoj.

Međutim, čak i kuhinja ponekad može da ima određene stvari koje njeno čišćenje otežavaju ili je vizuelno čine prljavijom.

Univerzalne daske za sječenje

Koristite odvojene daske za sjeckanje za meso, povrće i ribu, a bitno je znati kako su plastične daske za sjeckanje štetnije u pogledu rasta patogenih bakterija nego što su to drvene daske.

Ogrebotine koje nastaju dugotrajnim korištenjem se produbljuju, te ih je sve je teže pravilno očistiti.

Kuhinjske krpe i peškiri

U jednoj studiji, istraživači su odlučili da ispitaju bakterije koje su prikupili na 100 kuhinjskih krpa i peškira koji su korišteni mjesec dana. Rezultati su pokazali da je gotovo polovina njih imala bakterije koje su opasne po zdravlje.

Također, iste krpe i peškire koristili su se za obavljanje više poslova – od brisanja kuhinjskih površina, do uklanjanja lakših i manjih mrlja, a zatim i za poliranje čistoga posuđa i upravo su one, imale više bakterija od onih koje su korištene samo jednom.

Stoga, u kuhinji treba da imate najmanje dvije ili tri krpe koje ćete koristiti za zasebne potrebe i prati ih najmanje svake dvije sedmice.

Još jedna higijenski prihvatljiva opcija jeste korištenje papirnatih ubrusa koji mogu biti u upotrebi samo jednom. Nakon toga, bacaju se i zbog toga bakterije i mikrobi nemaju mogućnost dalje reprodukcije.

Setovi noževa

Set noževa koji dolazi zajedno sa stalkom zauzet će mnogo mjesta u kuhinji, a osim ako ste profesionalni kuhar i redovno, na dnevnoj ili čak nedjeljnom nivou koristite od pet pa do 15 višenamjenskih noževa – toliki broj noževa vam nije potreban.

Upravo zbog toga, dobar dio noževa iz seta nećete koristiti, a oni će skupljati prašinu i ostale čestice koje se nalaze u kuhinji.

Stoga, kod noževa koje koristite, obratite pažnju na čestice hrane koje ponekad mogu pronaći svoj put do tamo i tako ostati zaglavljene i postati idealno mjesto za razvoj novih bakterija. Bolje uložite u tri visokokvalitetna noža koja će sigurno zadovoljiti sve potrebe u kuhinji.

Kuhalo za vodu puno kamenca

Ako redovno pijete vodu, koju zakuhate u kuhalu punom kamenca, upravo on bi mogao doprijeti do krvnih sudova, krvi i bubrega, a i do drugih organa iz želuca.

Višak soli bi mogao da se skupljati u zglobovima, zapuši vam krvne sudove li dovede do bubrežnih kamenaca. Pored zdravstvenih problema, naslage kamenca imaju slabu provodljivost toplote što znači da će kuhalo sporije zagrijavati vodu, a u najgorem slučaju to će dovesti do oštećenja uređaja.

Kuhalo napunite mješavinom sirćeta i vode, pa ga uključite da se zagrije.
Nakon toga, ostavite da se ohladi te uz pomoć četkice za čišćenje boca očistite unutrašnjost. Vidjet ćete kako će kamenac nestati.

Plastične posude za hranu

Plastične posude jeftina su opcija koja, nažalost, obično rezultira hrpom nekorištene plastike koja samo zauzima prostor u kuhinji.

Nadalje, plastične posude nisu prikladne za skladištenje hrane dugoročno, te je plastika kao materijal pogodna za razmnožavanje bakterija i bolja opcija bila bi je zamijeniti staklenim posudama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE