SAVJETI ZA PREVAZILAŽENJE ANKSIOZNOSTI UZ POMOĆ PRAVILNE ISHRANE

Anksioznost je intenzivna, pretjerana i trajna zabrinutost i strah u vezi sa svakodnevnim životnim situacijama, a može biti uzrokovana brojnim faktorima. Postoje metode koje pomažu u prevladavanju tog straha, a hrana je jedna od njih.

Postoji nekoliko vrsta anksioznosti s kojima se osoba može suočiti, a jedna od njih je socijalna anksioznost.

Društvena anksioznost ili socijalna fobija uključuje visoku razinu anksioznosti, straha i izbjegavanja društvenih situacija zbog osjećaja posramljenosti i samosvijesti, kao i zabrinutost da ih drugi osuđuju ili negativno gledaju.

Prema studiji koju je proveo Psychiatric Research Journal, najbolja vrsta hrane koja pomaže kod socijalne anksioznosti je fermentirana hrana.

Fermentirana hrana je hrana koja se proizvodi kontroliranim rastom mikroba i pretvorbom sastojaka hrane enzimskim djelovanjem, pretvorbom škroba u jednostavne šećere. Fermentirana hrana pruža mnoge zdravstvene prednosti, uključujući uravnoteženu razinu šećera u krvi, zdravu kožu i podizanje raspoloženja.

Za istraživanje, uzorak mladih odraslih osoba ispunio je mjere samoprocjene konzumacije fermentirane hrane, neuroticizma – široke dimenzije osobine ličnosti koja predstavlja stepen do kojeg osoba doživljava svijet kao uznemirujući, prijeteći i nesiguran – i socijalnu anksioznost.

Postojao je i model interakcije koji je kontrolirao demografiju, opću potrošnju zdrave hrane i učestalost vježbanja. Pokazalo se da učestalost vježbanja, neuroticizam i konzumacija fermentirane hrane značajno i neovisno predviđaju socijalnu anksioznost.

Daljnji rezultati također su pokazali da je konzumacija fermentirane hrane pomogla kod neuroticizma u predviđanju socijalne anksioznosti. Točnije, za one s visokim neuroticizmom, veći unos fermentirane hrane bio je povezan s manje simptoma socijalne anksioznosti.

Istraživanje također sugerira da rezultati ove studije i prethodne studije zagovaraju da fermentirana hrana koja sadrži probiotike može imati zaštitni učinak protiv simptoma socijalne anksioznosti za one s većim genetskim rizikom ako su skloni neuroticizmu.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovi rezultati sugeriraju da konzumacija fermentirane hrane koja sadrži probiotike može poslužiti kao niskorizična intervencija za smanjenje socijalne anksioznosti.

Časopis Nutrients kaže da visoko fermentirana hrana i pića koja sadrže prirodne ili aditivne probiotike uključuju jogurt, kefir, kisele krastavce, kiseli kupus, kombuchu, tempeh, miso, kimchi i hljeb od kiselog tijesta.

Vježbanje je još jedna metoda koju možete isprobati ako želite u svoju dnevnu rutinu uključiti više toga, a ne samo fermentiranu hranu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.