Kolač koji možete poslužiti i porodici i gostima i svi će prste polizati.
Pripremate ga na vrlo jednostavan način.
Potrebno je:
5 jaja
150 g brašna
100 g griza
50 g maslaca
200 ml jogurta
100 g šećera
1 prašak za pecivo
korica limuna
1 puna kašika kakao praha
2 pune kašike maka
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati prosijano brašno, griz prašak za pecivo, rastopljen maslac i jogurt. Sve dobro izmiješati. Podijeliti na tri djela.
Jedan dio ostaje žut i u njega staviti koricu limuna, u drugi dio kakao, a u treći mak. Svaki dio dobro izjednačiti. Pleh 30×20 podmazati maslacem ili obložiti pek papirom.
U sredinu staviti čokoladni dio sa strane mak, a preko svega žuti dio rasporediti. Peći na 200 stepeni oko 30-35 mon.
Odozgo po želji posuti preh šećer ili preliti čokoladom.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.
Po orginalnom receptu mješaju se soda bikarbona i prašak za pecivo. Soda bikarbona korici da tamniju boju nakon što se ispeče, ali ako stavite više sode nego što treba cijeli kolač miriše na jaja, iako u korici jaja nema uopće.
Plastične posude su zgodne za odlaganje hrane i nošenje užine ili ručka na posao i u školu. Proizvode se u različitim oblicima i veličinama i veoma su lagane. Međutim, loša strana plastičnih posuda je njihovo održavanje.