SAVRŠENA MARINADA JE TAJNA NAJUKUSNIJEG MESA: 5 RECEPATA UZ KOJI ĆE SVAKI ROŠTILJ BITI NEVJEROVATNO UKUSAN

Prava je umjetnost napraviti ukusan i dobar roštilj.

Neki kažu da je stvar u mesu, drugi da je u marinadi, ali kombinacija obe stvari je najbolja.

Meso je najbolje ako ga marinirate večer prije roštiljanja jer što se više natapa u sokovima to će biti ukusnije.

Potrebno vam je:

1 šolja kečapa,

2 kašike šećera,

1/2 šolje vode,

1/4 šalje sirćeta,

1 kašičica soli,

1 kašičica bijelog luka u prahu,

1 kašika senfa,

1 kašičica crvene paprika.

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prebacite u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvajte u frižideru.

Bijela marinada

Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.

Potrebno vam je:

4 kašike majoneze,

2 kašike sirćeta,

1 kašika limunovog soka,

1 kašika hrena,

1 kašičica senfa,

1 kašičica kajenskog bibera.

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i umutite žicom. Prelijte preko pečenog mesa.

Marinada od tamnog piva

Potrebno vam je:

200 ml kečapa,

100 ml jabukovog sirćeta,

330 ml tamnog piva,

100 g smeđeg šećera,

1 kašičica soli,

1 kašičica mljevenog bibera,

1 kašičica bijelog luka u prahu,

1/2 kašičice mljevenog čilija.

Priprema:

Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se potpuno ohladi. Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

Slatko ljuta marinada

Potrebno vam je:

100 g smeđeg šećera,

1 kašika soli,

1 kašika čilija u prahu,

1 kašika bijelog luka u prahu,

1 kašičica kajenskog bibera,

1 kašika mljevenog pimenta,

200 ml ulja.

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

Pikantna marinada

Potrebno vam je:

1 kašika čilija u prahu,

1 kašika smeđeg šećera,

1/2 kašike soli,

1/2 kašike bibera,

1/2 kašike bijelog luka u prahu,

1 kašika crvene paprike,

1/2 kašike kajenskog bibera,

200 ml suncokretovog ulja,

2 kašike senfa.

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SRBIJANAC POKUŠAO PROŠVERCATI 16 KILA TRAVE IZ HRVATSKE, ZAVRŠIO U ISTRAŽNOM...

0
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor 29-godišnjem državljaninu Srbije koji je u nedjelju preko graničnog prijelaza Macelj pokušao prokrijumčariti 16 kilograma marihuane.