SAVRŠENA POSLASTICA: RECEPT ZA KOLAČ TRI LEĆE

Već neko vrijeme na društvenim mrežama se vodi ozbiljna polemika o tome čiji kolač tri leće je bolji i koji recept je originalan. Mi smo pronašli jedan koji smo isprobali i sve što ćemo vam reći je – zaboravite na dijetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Za koru

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 160 grama šećera
  • 180 grama brašna
  • kašičica praška za pecivo
Tekst se nastavlja ispod oglasa


Za preliv

  • 400 grama zaslađenog kondenzovanog mlijeka
  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 250 mililitara mlijeka
  • Za karamel
  • 150 grama šećera
  • 30 grama putera
  • 200 mililitara slatke pavlake
  • prstohvat soli

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutite mikserom u snijeg. Dodajte prstohvat soli, a onda i šećer, i mutite dok masa ne bude čvrsta. Potom varjačom umiješajte žumanca, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano promiješajte. Sipajte u tepsiju veličine 20 x 30 cm, obloženu papirom za pečenje, a njega podmažite uljem. Pecite 15 do 20 minuta u zagrijanoj rerni na 200 °C. Ukoliko želite klasičnu poslastičarsku varijantu ovog kolača, smjesu sipajte u kalupe za mafine.

Sjedinite kondenzovano mlijeko, slatku pavlaku i mlijeko. Kolač izvadite iz tepsije, pa u nju sipajte trećinu pripremljenog preliva. Vratite patišpanj u tepsiju, a preko preliv tako da donja strana bude okrenuta prema gore. Skinite papir za pečenje i patišpanj izbockajte viljuškom, a onda prelijte ostatkom preliva. Ostavite 10-ak minuta da upije, pa premažite karamel prelivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamel preliv se sprema tako što stavite šećer u šerpici na srednje jaku vatru da se rastopi i dobije smeđu boju. Sklonite šerpicu s vatre, pa dodajte kašiku putera i prstohvat soli.

Onda dodajte zagrijanu slatku pavlaku, vratite na ringlu i kuvajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa na razmućivanje. Kolač držite u frižideru i po želji ga ukrasite kandiranim trešnjama ili višnjama, piše nasbiro.com.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OVO SU NAJOPASNIJE SELFI LOKACIJE NA SVIJETU

0
Posljednjih godina zavladao je trend koji je odnio više od 100 života: selfi na posebno opasnim mjestima. Influenseri vole da prikažu svoje najsmjelije fotografije – snimljene na vrhu litice, višespratnice, dizalice, usred divlje rijeke…