SAVRŠENE LAZANJE: NISU SAMO NAJBRŽE, VEĆ I NAJBOLJE

Recept za lazanje koje će postati vaše omiljeno jelo

Ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svijetu.

I najbržih, jer vam za pripremu treba samo 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.

Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadjevom od mljevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom.

Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspio da zagori.

Laici neće primijetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće – ali svidjeće se svima.

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

2 kriške suhog mesa ili dimljene slanine

1 glavica luka, sitno nasjeckanog

1 štapić celera, sitno nasjeckan

1 mrkva srednje veličine, izrendana

2 čehna bijelog luka, sitno isjeckana

500 g mljevene junetine

1 kašika pirea od paradajza

800 g paradajza pelata iz konzerve, isjeckanog

1 kašika meda

500 g svježih listova za lazanje

400 ml creme fraiche

125 g mozzarelle (svježe), grubo iscjepkane

50 g parmezana, rendanog

šaka listova svježeg bosiljka (može i iz kesice, ako ne pronađete u prodavnici ili na pijaci)

Priprema:

1. Zagrijte ulje u većoj šerpi ili dubokoj tavi.

2. Suho meso ili slaninu isijecite na sitne komadiće i stavite u tavu da se prže nekoliko minuta dok ne počnu dobijati boju.

3. Dodajte luk, celer i mrkvu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.

4. Dodajte bijeli luk pa za jedan minutu dodajte i mljeveno meso.

5. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Varjačom za to vrijeme usitnjavajte grudvice mesa.

6. Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jedan minut, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem.

7. Dodajte isjeckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve).

8. Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta.

9. Zagrijte rernu na 200 stepeni.

10. Složite lazanje. Malo nadjeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno.

11. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine.

12. Creme fraiche (najsličnije mileramu) stavite u posudu i razrijedite ga s dvije kašike vode.

13. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo iscjepkanu mocarelu.

14. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče.

15. Pospite bosiljkom i poslužite vruće, piše Pun kufer.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

FEDERALNA POLICIJA NABAVILA MODEL BOMB ODIJELA KOJE SE KORISTI U SPECIFIČNIM...

0
Federalna uprava policije (FUP) nabavila je posljednji model odijela za zaštitu od eksplozija "Garant“ SPS-15 AvantGuard, za potrebe kontradiverzione i tehničke zaštite FUP-a s ciljem unapređenja rada i institucionalnog razvoja.