Ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svijetu.
I najbržih, jer vam za pripremu treba samo 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.
Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadjevom od mljevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom.
Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspio da zagori.
Laici neće primijetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće – ali svidjeće se svima.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
2 kriške suhog mesa ili dimljene slanine
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
1 štapić celera, sitno nasjeckan
1 mrkva srednje veličine, izrendana
2 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
500 g mljevene junetine
1 kašika pirea od paradajza
800 g paradajza pelata iz konzerve, isjeckanog
1 kašika meda
500 g svježih listova za lazanje
400 ml creme fraiche
125 g mozzarelle (svježe), grubo iscjepkane
50 g parmezana, rendanog
šaka listova svježeg bosiljka (može i iz kesice, ako ne pronađete u prodavnici ili na pijaci)

Priprema:
1. Zagrijte ulje u većoj šerpi ili dubokoj tavi.
2. Suho meso ili slaninu isijecite na sitne komadiće i stavite u tavu da se prže nekoliko minuta dok ne počnu dobijati boju.
3. Dodajte luk, celer i mrkvu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.
4. Dodajte bijeli luk pa za jedan minutu dodajte i mljeveno meso.
5. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Varjačom za to vrijeme usitnjavajte grudvice mesa.
6. Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jedan minut, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem.
7. Dodajte isjeckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve).
8. Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta.
9. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
10. Složite lazanje. Malo nadjeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno.
11. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine.
12. Creme fraiche (najsličnije mileramu) stavite u posudu i razrijedite ga s dvije kašike vode.
13. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo iscjepkanu mocarelu.
14. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče.
15. Pospite bosiljkom i poslužite vruće, piše Pun kufer.