Sastojci:
- 40 gr svježeg kvasca (10 gr. suhog)
- 2 kašičice šećera
- 1,5 kašičica soli
- oko 700 gr brašna (meko brašno tip 400, 500..)
- 350 ml mlakog mlijeka
- 100 ml ulja
Za bijele šare:
- pola kašike soli
- 2 kašike brašna
- oko 5 kašika vode(hladne)
- na vrh kašičice praška za pecivo ili soda bikarbona
Priprema:
Sve izmješajte. Razmutite kvasac sa mlijekom i šećerom, dodajte ulje i brašno, so. Zamjesite meko tijesto i ostavite 5 minuta da stoji. Premjesite i ostavite 20-30 minuta da naraste. Podijelite na male jufkice od 100 gr. – 120 gr. (dobije se 10 kifli). Premjesite svaku i ostavite da stoje 5 minuta. Razvucite svaku tanko i dugačko (oklagiju namažite samo na početku uljem) umotajte i još po radnoj površini istrljajte da se fino oblikuje. Slažite na tepsiju sa pek papirom ili podmazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite da stoji (prekriveno) oko 30 minuta. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok fino ne porumene. Išarajte bijelim slanim prelivom i vratite u uključenu rernu na još 5 minuta. Vruće premažite uljem.