SAZNAJEMO ŠTA EU I SAD TRAŽE OD DOMAĆIH POLITIČARA! BIH MORA DOBITI NOVE INSTITUCIJE

U diplomatskoj konverzaciji ono što se ne izgovori mnogo je važnije od onoga što se glasno kaže.

U pregovorima koji traju, kao što je trenutno slučaj u Bosni i Hercegovini, važno je glasno iznositi „maksimalističke“ zahtjeve kako bi se imalo čim trgovati u samim pregovorima. Tako se i najmanji ustupak skupo prodaje.

Iz istupa i dokumenata koji su procurili u javnost vidimo da se međunarodni zvaničnici koriste provjerenim tehnikama, npr. Divide et impera – „Zavadi pa vladaj“.

Otkrivena je namjera da se probosanski blok u pregovorima podijeli tako što će se svi drugi okrenuti protiv SDA i DF-a. To bi oslabilo pregovaračku poziciju onih koji žele snažniju državu.

  • Postizanje saglasnosti SDP-a, NiP-a, SBB-a i NS-a da pregovaraju na osnovu direktnih uslovnih parametara modela, i demonstriranje da nijedna stranka iz FBiH, osim DF-a, ne dijeli stav SDA da se takva rasprava veže za funkcionalnost FBiH – navodi se u pripremnom dokumentu za pregovore međunarodnih zvaničnika.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Svjedočili smo i tehnici “probnih balona” putem “nesmotrenih izjava” diplomata u kojima navode kako žele pregovarati samo o određenim temama i napraviti ustupke liderima HDZ-a i SNSD-a. Reakcija javnosti i probosanskog političkog bloka probušila je balone.

Jedan od alata ili metoda koji mogu biti korisni u pregovorima jeste izazivanje kontrolisanog haosa. Za pregovaračkim stolom potom se traže ustupci kako bi se iz haosa izašlo.

Kako to izgleda u praksi zorno svjedoče svojim djelovanjem Milorad Dodik i Dragan Čović. Ovako bi se mogao opisati njihov nastup: silom ćemo srušiti državu ako nam ne omogućite da pravno možemo srušiti državu.

Iako svima izgledaju uspješno taktike i tehnike koje koristi dvojac Dodik – Čović, stvari ipak stoje drugačije. Međunarodna zajednica na stolu ima zahtjeve koji nikako ne odgovaraju političkoj agendi kočničara procesa euroatlantskih integracija BiH.

Foto: FENA

Osim izmjena Izbornog zakona i Ustava u dijelu koji se tiče implementacije presuda u predmetima “Sejdić i Finci”, “Zornić”, “Pilav”, “Šlaka” i “Pudarić”, o kojima se glasno govori, Evropska unija i Sjedinjene Američke

Države traže i sljedeće:

  • formiranje vrhovnog suda BiH,
  • uspostavu državnog ministarstva za EU integracije,
  • uspostavu državnog ministarstva za životnu sredinu i turizam,
  • uspostavu državnog ministarstva poljoprivrede,
  • uspostavu državnog ministarstva zdravlja,
  • uspostavu državnog ministarstva obrazovanja i kulture,
  • uspostavu državnog ministarstva unutrašnjih poslova,
  • uspostavu državnog ministarstva za javnu upravu,
  • uspostavu državnih mehanizama i novih agencija koje će osigurati harmonizaciju tržišta i legislative u oblasti ekonomije,
  • ukidanje svih oblika nedemokratskih mogućnosti blokada i uspostavljanje mehanizama za brzo donošenje odluka…

Ovi, ali i brojni drugi zahtjevi o kojima se pregovara i tek će se pregovarati, a koji znače jačanje države, nisu “procurili” u javnost kroz otkrivanje tajnih dokumenata. Nisu ni plod mašte.

Radi se o smjernicama, uputstvima, 14 prioriteta Mišljenja, gledištima Venecijanske komisije, sadržajima brojnih rezolucija i zaključaka organa EU i SAD koje obavezuju Palmera, Eichorst, kao i sve druge predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

U svakom suprotnom djelovanju izašli bi iz okvira naloga najviših zakonodavnih i izvršnih organa SAD-a i EU.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Npr. u Rezoluciji s početka 2014. godine Evropski parlament traži da BiH formira državno ministarstvo poljoprivrede. U obrazloženju se navodi da je BiH jedina država u Evropi koja nema takvo ministarstvo. Krajnje je vrijeme da ga dobije.

U obrazloženjima, kroz različite dokumente, za sve druge zahtjeve, navodi se kako sve nabrojane institucije i ministarstva imaju i sve države regije. A njihovi lideri navode da žele sve Bosni i Hercegovini isto kao i svojim domovinama, pa bi morali dati podršku reformama.

Također, zaključak iz Mišljenja EU o BiH, a svi domaći političari tvrde da jesu za EU integracije, zahtijeva uspostavljanje snažne države koja će, ne usporiti ili ugroziti, već doprinijeti razvoju Evropske unije: “Evropska komisija, između ostalog, zaključuje da bi nefunkcionalnost BiH, u slučaju da ne provede reforme i bude primljena u EU, mogla negativno utjecati na proces donošenja odluka u EU, posebno u vezi s pitanjima koja zahtijevaju jednoglasno odlučivanje među zemljama članicama”.

Iz svega navedenog jasno je da procesi kojima svjedočimo, sastanci kojima su domaćini evropski i američki zvaničnici, moraju rezultirati porazom retrogradnih snaga i jačanjem države Bosne i Hercegovine, što je jedina garancija dugoročne stabilnosti regije i Evrope.

(H. V.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE