SBB: UVESTI POTPUNI MORATORIJ NA OTPLATU KREDITA ZA SVE

Iz SBB su se oglasili sapćenjem za javnost u vezi s donesenim dolukama o moratorij na otplatu kredita u FBiH.

  • Svjedoci smo situacije u kojoj zbog pandemije i vanredne situacije je u zastoju gotovo pa cijeli privredni sistem u Federaciji BiH. Privatni sektor je ugrožen i na koljenima a jednako tako i većina radnika jer prometa nema. Stoga, upućujemo urgentni zahtjev da odmah Vlada Federacije BIH i Agencija za bankarstvo FBIH uvedu potpuni moratorij na otplatu kredita i lizinga za pravna i fizička lica minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost da kreditne obaveze izmiruju oni koji to mogu u ovoj situaciji. To je jedino ispravno i moguće rješenje – saopćili su.

Agencija za bankarstvo FBIH je obznanila Odluke o moratoriju i pojašnjenje s naznačenim mjerama i uz navode ( boldirano) da se to odnosi samo na one klijente koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima.

  • To znači da se ostavlja mogućnost bankama i lizing društvima da procjenjuju ko je ugrožen i ko nije, odnosno da moraju ući u komunikaciju sa svakim klijentom da vide koju od predloženih mjera da servisiraju. Takav način za primjenu moratorija nije dobar jer u konačnici ostavlja mogućnost kreditorima da odlučuju kome će od fizičkih lica omogućiti neku od mjera ili kome će od pravnih lica omogućiti korištenje neke od mjera. Banke bi u tom slučaju bile doslovno zatrpane zahtjevima i to ne znači praktičnu primjenu moratorija već nešto sasvim drugo – navode iz SBB-a.

Navode da je kasno je da 90 posto privatnog sektora i fizičkih lica nisu u mogućnosti izmiriti svoje obaveze po kreditima i lizing obaveze pa stoga ovakva odluka Agencije za bankarstvo FBIH nije dobra jer ne sagledava na realan način stanje u državi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.