SCHMIDT RAZGOVARAO S SCHALLENBERGOM I TAJANIJEM: KANDIDATSKI STATUS BIH DOBAR ODGOVOR NA GEOPOLITIČKE IZAZOVE

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u petak se u Sarajevu sastao s austrijskim saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Alexanderom Schallenbergom i njegovim italijanskim kolegom Antonijom Tajanijem, koji se nalaze u zajedničkoj posjeti BiH.

Sastanak je bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, s naglaskom na evropske aspiracije BiH u svjetlu kandidatskog statusa koji je dobila za članstvo u EU.

  • Odluka Vijeća Evropske unije da dodijeli kandidatski status za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini bila je prijeko potreban poticaj za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i dobar odgovor na trenutne geopolitičke izazove – istakao je Schmidt i izrazio svoja očekivanja prema domaćim akterima “da iskoriste postignuti zamah i to na najbolji mogući način“.

Dodao je da je Evropska unija još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i posvećenost, prenosi Anadolija.

  • Šira međunarodna zajednica od vodećih političkih aktera Bosne i Hercegovine ne očekuje ništa manje nego potpuni angažman i opredijeljenost za proces pristupanja EU-u – poručio je Schmidt.

Izrazio je zahvalnost ministrima Schallenbergu i Tajaniju na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja razvoju Bosne i Hercegovine. Također je iskoristio priliku da zahvali na podršci koju Austrija i Italija pružaju Uredu visokog predstavnika (OHR) i mandatu visokog predstavnika u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.