SCHWARZ-SCHILLING ZA HAYAT.BA: AMERIKA NE TOLERIŠE PONAŠANJE DODIKA, I EU TREBA KRENUTI ISTIM PUTEM

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schwarz-Schilling kazao je u razgovoru za Hayat.ba povodom imenovanja novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da je on vrlo dobar i sposoban političar.

Ubijeđen je da će biti dobar čelnik OHR-a.

  • On poznaje regiju, ne uživa samo podršku Njemačke, nego i većeg dijela međunarodne zajednice, sa izuzetkom Rusije, ali smo navikli da Rusija ima izdvojeno mišljenje. Vrlo sam optimističan i siguran sam da će se pažnja međunarodne zajednice prema BiH i regiji povećati – kaže nam na početku Schwarz-Schilling.

Dotakao se izjava Milorada Dodika koji je kazao da je protiv dolaska Christiana Schmidta. Ističe da mu to nije ništa novo, jer je bio i protiv dolaska Inzka.

  • Dodik je zapravo protiv svega što bi moglo pomoći BiH da brže uđe u EU i NATO. Samo što dalje od bilo kakvih reformi i nikakav napredak, jer bi tada nacionalisti, koji su toliko dugo na vlasti, mogli izgubiti svoje privilegije. Sve dok Dodik koristi populizam da bi ostao na vlasti, BiH će stagnirati. On raznoraznim manevrima skreće potrebnu pažnju sa neophodnih reformi. SAD to već prilično dugo ne tolerišu u potpunosti, tamo je Dodik stavljen na crnu listu sankcija. Nadam se da će i EU napokon krenuti istim putem – izričit je.

Na konstantno miješanje susjednih zemalja u unutrašnje stvari BiH, poručuje da je nažalost to postala praksa.

  • Susjedne zemlje slijede vlastite interese i miješanje u unutrašnje stvari BiH je nažalost postala praksa. Čak i HDZ BiH je također često na gostovanju u Zagrebu. To sam već toliko puta rekao, susjedi se ponašaju kao da je BiH njihova kolonija. Također ne razumijem da Dodik već toliko dugo bez ikakvih posljedica i sankcija govori o spajanju RS-a sa Srbijom. Međunarodna zajednica se već odavno trebala probuditi i poduzeti odgovarajuće korake protiv uništenja države BiH! – napominje Schwarz-Schilling.

Tokom nedavnog sastanka sa predstavnicima iz RS, Aleksandar Vučić je kazao da očekuje da Schmidt dostavlja izvještaje i Srbiji. Naš sagovornik nam kaže da OHR nije odgovoran Srbiji.

  • Vidite, upravo je u tome problem: postavljate tako neke tvrdnje i zahtjeve, koji nemaju nikakvu osnovu i ispitujete dokle možete ići. Opet kažem da se EU i SAD sada moraju više koncentrirati na regiju i postaviti jasne granice – do ovdje i ne dalje! I ovo se ne odnosi samo na Srbiju – naglašava naš sagovornik.

Za odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka ističe da nije imao lagan posao u proteklih 12 godina.

  • Morate znati da nije mogao puno učiniti bez snažne podrške međunarodne zajednice, a ona je nažalost izostala. Znam da je Inzko imao najbolje namjere, ali je bilo praktički nemoguće da ih sam provede. Prerano se krenulo i sa “ownershipom”. I time su Inzku dodatno bile vezane ruke. Smatram da je cijela međunarodna zajednica jedan period zanemarivala BiH i to je bila velika pogreška. Nadam se da će se s Christianom Schmidtom neke stvari promijeniti u dobrom smjeru – zaključuje za Hayat.ba nekadašnji visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE