SEBIJA IZETBEGOVIĆ: GRAĐANI NISU NI SVJESNI KOLIKO ĆEMO IMAT PROBLEMA, OTVOREN JE NOVI SPRAT NA KLINICI PODHRASTOVI

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je kako je otvorenov novi sprat u Klinici Podhrastovi, te da smatra da će biti velikih problema kada je u pitanju širenje novog korona virusa COVID-19.

Kapacitet nam je maksimalno 100 pacijenata na tom lokalitetu. Trenutno nijedan pacijent nije na respiratoru. Imamo sve lijekove i sve sto je potrebno za pacijente”, rekla je za N1 direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Dodaje da nažalost broj zaraženih raste velikom brzinom.

  • Mislim da će biti problema, a čini mi se da građani nisu svjesni toga. Gotovo svi su neobjašnjivo opušteni i ne nose zaštitne maske, niti poštuju fizičku distancu”, ističe dr. Izetbegović za N1.

Direktorica KCUS-a kaže kako Kanton nema formiran izolatorij, tako da ponovo sav teret liječenja bolesnih od COVID-19 pada na KCUS.

  • Pri tome se zaboravlja da mi moramo pružati usluge sekundarnog B i tercijarnog nivoa 24 sata za sve životno ugrožene, hemodijalizne i onkološke bolesnike. Naravno, mi ćemo se prilagođavati promjenama epidemiološke situacije i činiti što možemo da sačuvamo od zaraze ležeće bolesnike, one sa smanjenim imunitetom, kao i osoblje. Dijagnostiku PCR već radimo u petobrigadnom sistemu, povukli smo ljude sa godišnjih odmora, dali ispomoć sa manje opterećenih punktova. Situacija nije za paniku, ali jeste za vrlo ozbiljno poštivanje propisanih mjera samozaštite i zaštite”, zaključila je direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović u razgovoru za N1.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE