SEDAM ČUDOTVORACA: OVE NAMIRNICE SU NAJMOĆNIJI ČUVARI VAŠEG ORGANIZMA, UVRSTITE IH U ISHRANU ŠTO PRIJE!

Začini nisu samo dodatak jelima, oni su takođe neprocjenjiv lijek za naš organizam.

U nastavku pročitajte koje su začinske biljke saveznici u borbi protiv bolesti i raznih zdravstvenih tegoba.

1. Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor gvožđa i vitamina A. Dodajte ga svježe nasjeckanog u salate po želji i tjesteninu.

2. Žalfija

Magična žalfija nadaleko je poznata po svojim protivupalnim svojstvima. Osušite listiće žalfije i pravite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osjetljivim desnima, upaljenim grlom ili bolnim sinusima.

Dodajte svježe listiće u umak kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivan ukus i miris.

3. Korijandar

Potstiče izbacivanje teških metala iz tijela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želučane tegobe.

Možete ga dodavati u salate, pečenja i smutije, a možete i napraviti napitak od suhih sjemenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.

4. Matičnjak

U našim krajevima često se prije spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno djeluje na organizam i nervni sistem. Međutim, sitno nasjeckane svježe listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak tijesto za kekse i mafine. Matičnjak pomaže u liječenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.

5. Peršun

Za uzgajanje peršuna trebat će vam mali improvizirani vrt na terasi ili balkonu. Ovaj začin odličan je za imuni sistem, pomaže u odstranjivanju viška tečnosti iz tijela, liječi nervni sistem i jača kosti. Takođe je sjajan osvježivač daha. Koristite ga svježeg u supama, rižotu, umacima, varivima, salatama i faširanim šniclama. Ubacite ga u jela 5 minuta prije kraja kuhanja jer tokom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta ljekovitih svojstava.

6. Ruzmarin

Sadrži kafeinsku i ruzmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s ljekovitim djelovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo, pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha. Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja, a bit će odličan dodatak pečenom ”teškom” povrću poput krompira ili batata.

7. Menta

Ima anestetička svojstva i pruža osjećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njeno najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno djeluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, gorušicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina. Uvijek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta “nametljiva” i agresivna te brzo raste. Dodajte je u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u smutije ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih praviti čaj.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OVO SU ARTIKLI KOJE NIKAKO NE BISTE TREBALI KUPOVATI ZA VRIJEME...

0
Lukavi trgovci često rade razne marketinške trikove zbog kojih mislite da ste uštedjeli novac, posebno za vrijeme Crnog petka. Iako ovaj dan glasi kao najbolji za kupovinu stvari na velikim popustima, ipak postoje razdoblja u godini u kojima ćete malo bolje profitirati.