Laktoza je šećer u mlijeku i mliječnim proizvodima. Da biste probavili šećer, tanko crijevo mora da proizvede enzim laktazu.
Netolerancija na laktozu je stanje u kojem se pojavljuje probavna patologija nakon konzumiranja hrane/pića uz prisustvo latoze.
Laktoza je prisutna u mlijeku, surutki, mlijeku u prahu, siru.
Zašto dolazi do netolerancije na laktozu?
Nasljedne predispozicije
Starenje tijela
Bolest ili stres
Simptomi netolerancije na laktozu:
Proljev
Povećani gasovi

Nadimanje
bol u stomaku / grčevi
Mučnina/ povraćanje
Glavobolja, migrena
Osip na koži
Pola sata nakon konzumiranja hrane dolazi do pomenutih tegoba, što znači da ste netolerantni na laktozu. Ne postoje lijekovi koji bi suzbili ovu netoleranciju, ali postoje načini na koje možete da smanjite simptome.
1.Jedite kefir
2. Pijte kozije mlijeko
3. Konzumirajte hranu sa visokim udjelom kalcijuma
4. Unosite mnogo vitamina K 5. Koristite kokosovo ulje
6. Konzumirajte supu od kostiju.
6. Konzumirajte supu od kostiju.