SEDMOGODIŠNJI BUDŽET EU-A MOGAO BI BITI 1.094,8 MILIJARDI EURA

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel predložio je u petak budžet EU-a za period od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1.094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 država članica.

Riječ je o manjem iznosu u odnosu na prijedlog Evropske komisije, koja predlaže 1.135 milijardi eura, što je 1,114 posto BND-a i nešto većem od zadnjeg prijedloga koji je izradilo finsko predsjedništvo Vijeća EU-a krajem prošle godine. Finci su predložili 1087 milijardi eura, odnosno 1,08 posto BND-a.

Odlazak Britanije iz bloka 31. januara umanjuje iznos blagajne EU za više od 10 milijardi eura godišnje s obzirom na to da je London bio vodeći u budžetskim prihodima nakon Njemačke, navodi Reuters, prenosi Fena.

Michelov prijedlog bit će podloga za raspravu na vanrednom samitu koji je sazvan za 20. februara, na kojem će čelnici pokušati postići dogovor.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMOCIJA U VIJEĆNICI: DEKODIRANJE AGRESIJE, BILI SU NAD KARTAMA BIH

0
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige "Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine".