ŠEF BIONTECHA OTKRIO KAD BISMO MOGLI OČEKIVATI KRAJ PANDEMIJE

Pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promijenila život cijelog svijeta u posljednjih više od godinu dana sigurno neće biti okončana ove godine.

Bez obzira na to što je trenutačno u većini svijeta počelo cijepljenje, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.

No unatoč tome u pojedinim dijelovima svijeta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći na The Wall Street Journal CEO Council Summit, šef farmaceutske tvrtke BioNTech Ugur Sahin otkrio je kad bi svijet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantena i zatvaranja te se vratiti u “normalan” život.

Moramo osigurati zaista visok stupanj procijepljenosti diljem svijeta. U protivnom nitko neće biti siguran, rekao je Sahin te dodao kako će pandemija biti okončana tek kad cijeli svijet postigne razinu imuniteta krda.

Do sredine 2022. čak bi i regije s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stupanj procijepljenosti i imunitet krda. U sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspjeti postići taj cilj, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, bit će nužno povećati proizvodnju cjepiva, ali i početi miješati različita cjepiva protiv COVID-19.

Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo miješati jer nam je naposljetku cilj postići imunitet krda. Želimo imati što više cijepljenih ljudi, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica tvrtke i glavna liječnica u BioNTechu.

Otkrila je i kako su u pregovorima s Kinom ne bi li Pfizer/BioNTechovo cjepivo bilo dostupno i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim cjepivima, pogotovo za cijepljenje starijih ljudi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE