OVO JE BOLEST KOJA UBIJA! SELIMIĆ ZA HAYAT.BA O DJECI KOJA ŠIRE VIRUSNU INFEKCIJU, KOLIKO ZAISTA SADA TRAJE IZOLACIJA

Četvrti val pandemije koronavirusa u punom je zamahu, a broj zaraženih u svakodnevnom porastu.

Ljekari upozoravaju da je specifičnost Delta soja koronavirusa da sve češće obolijevaju i djeca što nije bio slučaj tokom prethodna tri vala.  

Pulmolog Edo Selimić pojašnjava za Hayat.ba da se novom sekvencom koronavirusa zaraza brže širi.

  • Imamo puno više djece pozitivne na koronavirus nego što smo ranije imali. Međutim, dobra vijest je  da je riječ o blagoj kliničkoj slici. Kada uporedite snimak djeteta u vrijeme kada su bile obične viroze i ovaj sad, vidite da djeca bolje prolaze s koronom. Još nijednu komplikaciju nisam vidio kod djece. Ali, problem su njihovi roditelji koji obolijevaju jer su djeca ta koja najlakše šire virusne infekcije. Roditelji su nezaštićeni, pokupe infekciju od djece, a nemate kauzalni lijek odnosno ne možete popiti antiobiotik kao u slučaju obične infekcije – kaže Selimić.

Izolacija zaraženih, ali i onih koji žive s njima trenutno je deset dana umjesto ranijih 14. To je, kako navodi Selimić, preporuka Federalnog kriznog štaba.

  • Krizni štab svakog kantona mora poštovati te preporuke, ali može ubaciti dodatne specifičnosti u zavisnosti od obima i broja zaraženih – navodi Selimić.

Mnogi građani su u nedoumici koliko ili da li uopće moraju biti u samoizolaciji ako je član njihove porodice zaražen, a njima je test pokazao da su negativni.

  • Praksa je da ako je vaš član porodice obolio i vi idete u izolaciju deset dana jer je to period inkubacije odnosno najopasniji ste za okolinu prva dva dana prije pojave simptoma i dva dana po pojavi simpoma. Uglavnom je prvi simptom temperatura. Treba voditi računa o tome da je veoma mnogo slučajeva u kojima negativni brzi antigenski i PCR testovi lažno prikazuju da ste negativni.  Suverena metoda je serološki test – ističe Selimić za Hayat.ba.

Savjetuje građane da se vakcinišu.

  • To je jedina prava stvar. Ne vakcinišete se zbog nekog drugog već zbog sebe, jer je ovo bolest koja ubija. Pa da li treba neki drugi razlog – napomenuo je Selimić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.