ŠERANIĆ: KORONAVIRUS JE I DALJE TU, A BIT ĆE GA I U OKTOBRU

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je virus korona i dalje prisutan, da će ga biti i u oktobru, ali da se ne zna kakvog će biti intenziteta i kakva će biti njegova virulentnost u tom periodu.

  • Ono što je svakako dobro jeste da broj zaraženih u ovom periodu u Republici Srpskoj nije povećan i nemamo mnogo lica smještenih u bolnice kojima treba bolnička njega. Ako takvu situaciju budemo imali u oktobru, svakako će biti puno podnošljivija – istakao je Šeranić.

On je naveo da će u oktobru ponovo biti sezonski grip, te dodao da će ova dva respiratorna virusa, koja se prenose na identičan način, predstavljati ozbiljnu prijetnju organizaciji sistema.

  • Zbog toga je potrebno da se kao pojedinci i sada pripremimo, ali i da se zdravstveni sistem pripremi za organizaciju i način rada u oktobru, jer će postojati mogućnost određenih restrikcija – izjavio je Šeranić za “Večernji list, izdanje za BiH.

On je ponovio da mjere za pojedince koje su propisale nadležne institucije u vezi sa virusom korona nisu popustile, te apelovao da se i dalje nose maske u zatvorenom prostoru, vodi računa o broju lica koja se okupljaju, te da se drži socijalna distanca i vrši dezinfekcija prosora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE