SERIJSKI SILOVATELJ POSLIJE 15 GODINA IZAŠAO IZ ZATVORA: NA SUĐENJU OPISIVAO KAKO SE BRUTALNO IŽIVLJAVAO NAD PRODAVAČICOM

Beograđanin Igor Milošević, višestruko osuđivani silovatelj, od prije dva dana nalazi se na slobodi pošto je izdržao zatvorsku kaznu dugu deceniju i po, piše „Politika”.

Kako navode, Milošević je bio u KPZ „Beograd” Nova skela, jednom od najčuvanijih zatvora u Srbiji. Presudom tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu (sadašnji Viši sud), Milošević je u martu 2008. osuđen na 15 godina robije pošto je oglašen krivim za silovanje, nedozvoljene spolne radnje i šest razbojništava počinjenih u drugoj polovini 2007. godiine.

  • Miloševiću je u kaznu zatvora uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru. Inače, u praksi se osobama osuđenim za silovanje ne skraćuju kazne, a naročito je to izraženo kod višestrukih povratnika – kaže „Politikin” sagovornik.

Sudsko veće izreklo je tada Miloševiću pojedinačne sankcije od šest godina za silovanje, tri godine za nedozvoljene spolne radnje i pet godina za šest razbojništava. Pri odmjeravanju izrečene kazne sud je, kako je rekla predsjednica sudskog vijeća Aleksandra Zlatić, imao u vidu činjenicu da je Milošević višestruki povratnik i da je djela za koje je osuđen počinio neposredno pošto je izašao iz zatvora, u kojem je izdržao desetogodišnju kaznu na koju je bio osuđen zbog ranijih silovanja i razbojništava. Predsjednica veća naglasila je da je kazna od 15 godina okrivljenom izrečena i zbog brojnosti počinjenih djela, što ga čini društveno opasnim.

Na napomenu sudije da ima pravo da Vrhovnom sudu uloži žalbu na presudu, Milošević je izjavio da to neće učiniti i da „sigurno neće ponoviti djelo za koje je osuđen”.

Neposredno poslije hapšenja, on je na saslušanju u policiji priznao i do detalja iznio na koji je način napastvovao djevojke. Priznao je da je K. S, prodavačici u butiku stavio nož pod grlo, naredio joj da uđe u kabinu, a potom i da se skine. Opisao je i kako se iživljavao nad nesretnom djevojkom.

Priznao je i da je samo dva dana kasnije u optičarskoj radnji, uz prijetnju nožem iz prodavačicine torbe uzeo 5.000 srbijanskih dinara, a sa pulta tri para naočara. Fizičkog napada ovoga puta nije bilo.

Milošević je, inače, višestruki povratnik. Dva puta je osuđivan zbog silovanja. Prvi put 1992., kada je za samo tri dana napao devet žena, od kojih je četiri silovao, a iz zatvora je izašao 2001. Tada, samo mjesec dana po izlasku na slobodu silovao je još jednu, dvije žene je napao i počinio osam razbojništava. Osuđen je zbog toga na šest godina.

Sagovornik Politike, koji je i otkrio da je Milošević na slobodi, navodi da je važno upozoriti najprije žene, a potom i muškarce na ovu činjenicu.

  • S obzirom na to da je počinio toliko krivičnih djela silovanja i da zatvorske kazne nisu do sada uticale na njegovo ponašanje, sve žene treba da znaju da takva osoba sada slobodno šeta među građanima. Volio bih da moje upozorenje ne bude olako shvaćeno i da žene budu na oprezu – naglašava sagovornik Kurira.

Neizlječiva bolest

Prema statističkim podacima, više od 70 posto silovatelja su povratnici. Psihijatri napominju da je razlog bolest koju imaju i koju nije moguće izlečiti. Reakcije u mozgu silovatelja, koje izaziva uzbuđenje koje se događa prilikom silovanja, navele su mnoge zemlje, među kojima su Češka i Rusija da u pravni sistem uvedu hemijsku kastraciju.

Registrovana su najmanje četiri metoda kojima silovatelji tragaju za žrtvom. „Silovatelj lovac” kreće u potragu za žrtvom i poznaje njeno okruženje. „Silovatelj lopov” žrtvu pronalazi na određenom mjestu (objektu, prolazu, poljani). Treći je „slučajni silovatelj”, koji usput iskoristi priliku da siluje žrtvu. Četvrti profil silovatelja blizak je prvom – postavlja zamku, jer zna da će žrtva doći kod njega: ljekar, dadilja, stanodavac.

Žrtve serijskih silovatelja u 85 posto slučajeva su nepoznate žene.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE