SEROTONIN – “HORMON SREĆE” KOJI REGULIRA NAŠE RASPOLOŽENJE, APETIT I BIOLOŠKI SAT

Što je serotonin?

Serotonin nastaje procesom biokemijske konverzije koji kombinira aminokiselinu triptofan, komponentu proteina, s triptofanskom hidroksilazom, kemijskim reaktorom. Znanstveno i kemijsko ime serotonina je 5-hidroksitriptamin ili 5-HT, a nalazimo ga primarno u mozgu, crijevima i krvnim pločicama.

Funkcija serotonina odnosi se na prijenos poruka između živčanih stanica, sudjeluje u zgušnjavanju glatkih mišića, te doprinosi osjećaju sreće. Kao prekursor melatonina pomaže regulirati tjelesne cikluse spavanja i biološkog sata. Također, serotonin igra ulogu u apetitu, emocijama i motoričkim, kognitivnim i autonomnim funkcijama.

Kada se govori o osjećaju sreće, serotonin igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja. Niska razina serotonina povezana je s depresijom.

Vjeruje se da serotonin igra ključnu ulogu u središnjem živčanom sustavu (CNS) i u općem funkcioniranju tijela, a posebno u gastrointestinalnom (GI) traktu. Istraživanja su pokazala vezu između serotonina i metabolizma kostiju, proizvodnje majčinog mlijeka, regeneracije jetre i diobe stanica.

Nadalje, serotonin utječe, izravno i neizravnom na moždane stanice: serotonin utječe na razinu raspoloženja, tjeskobe i sreće. Droge koje utječu na raspoloženje, kao što su ecstasy i LSD, izazivaju upravo značajan porast razine serotonina.

Većina serotonina u tijelu nalazi se u probavnom traktu, gdje regulira rad crijeva. Također, serotonin igra ulogu u smanjenju apetita tijekom jela. U slučaju trovanja ili iritacije hranom, crijeva proizvode više serotonina, ubrzava se probava i potiče proljev. Također, serotonin stimulira osjećaj mučnine.

Simptomi sniženih razina serotonina

Niske razine serotonina povezane su s:

    lošim pamćenjem

    slabim raspoloženjem

One također mogu dovesti do sljedećih simptoma:

    žudnja za slatkom ili škrobnom hranom

    poteškoće sa spavanjem

    nisko samopouzdanje

    anksioznost

    agresija

Liječenje sniženih razina serotonina

Lijekovi koji se propisuju u slučaju sniženih razina serotonina su oni koji se daju u slučaju depresije. Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (engl. selective serotonin reuptake inhibitors, SSRI) su lijekovi koji sprječavaju reapsorpciju neurotransmitera serotonina te zadržavaju visoke razine serotonina u mozgu, čime se poboljšava raspoloženje i opće mentalno stanje.

No kod uzimanja ove skupine lijekova moguć je niz nuspojava koje uključuju mučninu, proljev, promjene tjelesne težine, pojačano znojenje, vrtoglavica, pospanost ili nesanica, tremor, suha usta, glavobolje, nemir, suicidalne misli i manjak seksualne želje.

Hrana koja podiže razine serotonina

Kako je rečeno na početku, serotonin se dobiva kemijskom reakcijom u koju se uključuje aminokiselina triptofan.  Neke studije potvrđuju da redovan unos namirnica bogatih ovom aminokiselinom može utjecati na porast razina serotonina u organizmu.

Hrana bogata proteinima, poput puretine, jaja i sira sadrži triptofan i njihov redovan unos može utjecati na porast triptofana u organizmu. Banane potvrđeno utječu na porast serotonina i poboljšanje raspoloženja.

Također, triptofan se može unositi kao dodatak prehrani, no za to se svakako treba posavjetovati s liječnikom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE