SERWER ZA HAYAT.BA JASNO PORUČIO: DODIK NEĆE BITI PRIJATELJ SAD, JOŠ UVIJEK NE VIDIM ZNAKOVE OFANZIVE IZ WASHINGTONA PREMA BIH

Profesor Univerziteta Johns Hopkins i američki ekspert za Balkan Daniel Serwer kazao je u razgovoru za Hayat.ba da još uvijek ne vidi jasnu političku ofanzivu nove administracije Sjedinjenih Američkih Država.

Istaknuo je da je novi predsjednik SAD Joe Biden kazao jasno da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i EU put Bosna i Hercegovine, Srbije i Kosova.

  • I pored toga još uvijek ne vidim znakove nove administracije da su počeli i razmišljati o “ofanzivi”, pojašnjava.

Osvrnuo se i na vjerovatno novog Visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schimdta. Kako je naveo, zvanični Berlin želi tu poziciju.

  • Jasno je to navedeno da Njemačka želi poziciju Visokog predstavnika, ali još uvijek je nejasno kakvu će politiku provoditi – naglašava Serwer.

Upitan da prokomentira moguće ustavne promjene u BiH, Serwer ističe da ne zna koliko je to moguće u ovom momentu.

Arhiv
  • Ni Amerikanci, ali i Nijemci nemaju još jasne namjere. Amerikanci generalno žele ustavne promjene u BiH, ali Nijemci ne. Ne znam kako će se to završiti – izričit je naš sagovornik.

Iako se u medijima često špekulira o Joeu Bidenu kao novom “spasitelju” Zapadnog Balkana, a posebno BiH, naš sagovornik tvrdi da građani BiH jedini mogu “spasiti” BiH.

  • Međunarodna zajednica, tu uključujem SAD i EU, mogu samo oblikovati okruženje da te promjene postanu moguće. Ali i to je puno – napominje.

Kada je u pitanju odnos nove administracije SAD sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Serwer naglašava jasno da je Dodik upravo glavna prijetnja teritorijanom integritetu i suverenitetu BiH.

  • On neće biti prijatelj SAD, znamo da je na crnoj listi. Ono što svima treba da bude jasno, Biden ne mrzi Srbe, ali je jasno izražavao svoje neslaganje sa onim što su Milošević, Karadžić i Mladić radili tokom 90-tih godina u BiH. On bi volio da vidi sve građane BiH da žive u miru, u zemlji koja može da se “takmiči” za ulazak u EU. Vjerujem da i većina građana BiH želi isto to – zaključuje Serwer.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI SABORSKI ZASTUPNIK ARMIN HODŽIĆ: ŽELIM DA BUDEMO MOST SARADNJE IZMEĐU...

0
Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, u petak je najavio da će se zalagati za rješavanje problema s kojima se manjine suočavaju na izborima, a izrazio je i želju da budu most saradnje između Hrvatske i BiH.