ŠEŠELJ VLADIKU GRIGORIJA NAZVAO NAJVEĆIM ŠVALERČINOM U PRAVOSLAVNOJ CRKVI

Presuđeni ratni zločinac, Vojislav Šešelj, objavio je nove informacije do kojih je došla njegova operativna grupa "Durak mali" o kršenju pravoslavnih crkvenih kanona od strane vladike Grigorija.

Šešelj je naveo da nisu dozvoljeni zajednički vjerski obredi sa jereticima (podsećajući da pravoslavna i katolička crkva jedna drugu smatraju jeretičkim), ali da to vladika Grigorije uporno krši.

Lider radikala kaže da tako Grigorije tjera inat ostalim vladikama, crkvenoj hijerarhiji u Beogradu, Svetom arhijerejskom sinodu.

Šešelj je, dokazujući svoje tvrdnje, prikazao fotografije.

  •  Na prvoj vidimo vladiku Grigorija u službenom svojstvu sa dubrovačkim rimokatiličkim biskupom kako zajednički čitaju molitvu. Po 10. pravilu svetih apostola, koji se zajedno sa jeretikom, bilo i u kući, bude molio, neka se odluči. Dakle, da se izbaci iz crkve – rekao je lider radikala..

Predsednik SRS je prikazao i fotografiju kako vladika Grigorije pričešćuje dubrovačkog biskupa i grupu njegovih fratara.

  • Oni uzimaju i aforu i vino. To je apsolutno zabranjeno – izjavio je Šešel i, u prilog tome, pročitao pravila svetih apostola.

Lider radikala je rekao da se vladika Grigorije bavio biznisom, davao u zakup crkvenu imovinu, pravio razmjene koje su štetne za crkve.

  • Razmijenio je sa nekim muslimanom iz Trebinja skup poslovni prostor u centru Dubrovniku, a gdje je bio klub Srpskog nacionalnog vijeća, a od njega dobio beznačajnu kućicu u Trebinju. Uspio je da se dočepa hotela u Platanima, pa ga doveo do propasti. Bavio se i proizvodnjom vina, pa je i to propalo. Kad nije bila rodna godina, on je uvozio vino iz Njemačke ili grožđe iz Makedonije, pa vino lažno predstavljao kao hercegovačko. Taj svoj život plejboja je finansirao crkvenim parama i sve te ljubavnice koje je imao – rekao je Šešelj.

Otkako je početkom godine vladika Grigorije izjavio da planira okupiti mlade ljude spremne da mijenjaju sistem u Srbiji, episkop dizeldorfski sve češće se u zemlji pominje kao najrelevantniji konkurent predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Kampanja prorežimskih medija Srbije protiv vladike Grigorija traje već nekoliko mjeseci s ciljem da se potpuno kompromitira za obavljanje bilo kakve crkvene ili svjetovne funkcije.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.