ŠEST DJEVOJČICA IZ BIH PRODAVANO ZA BRAK

Broj potencijalnih žrtava trgovine ljudima je u porastu. Bosna i Hercegovina mogla bi se suočiti s padom na američkoj listi za praćenje borbe protiv trgovine ljudima, a to bi ugrozilo ukupnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država - odgovorili su iz američkog veleposlanstva. I poruke iz Predsjedništva BiH su jasne – sve razine vlasti moraju se ozbiljnije i aktivnije posvetiti provedbi državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

U 2019. godini identificirana je 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini u svrhu radne eksploatacije, navođenja na prostituciju, prosjačenja, stupanja u prisilni brak, iskorištavanja djece radi pornografije.

Ukupno je 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u 2018. godini – najviše maloljetnih osoba.

Fondacija “Lara” je prva nevladina organizacija koja je 2000. godine osnovala sklonište za žrtve trgovine ljudima. Sada je to sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja.

  • U posljednje dvije godine mi smo pružili pomoć u sigurnoj kući za šest djevojčica koje su bile žrtve različitih oblika seksualne eksploatacije i seksualnih zločina. Pažljivim promatranjem onoga što su preživjele i što im se događalo – sve bi one mogle biti žrtve trgovine ljudima. Riječ je o djevojčicama koje su prodavane za brak, koje su seksualno iskorištavane zloupotrebom moći. Djevojčice su iz BiH su, bile su smještene u našem skloništu, a neke su još uvijek tu i radimo na njihovom osnaživanju i povratku u zajednicu – kazala je Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara”.

Iz Izvještaja o stanju u oblasti trgovine ljudima za 2019. godinu Ministarstvo sigurnosti BiH:

Ilustracija
  • Sudovi su u toku 2019. godine izrekli 34 osuđujuće presuda protiv 34 osobe. Sudovi su donijeli 4 odluke protiv 4 osobe kojima se žalba odbija kao neosnovana, te potvrđuje prvostupanjska presuda. Doneseno je i 7 rješenja o izricanju odgojnih mjera protiv 7 maloljetnika. Kada je u pitanju vrsta kazni koje su sudovi izrekli, to su: 24 zatvorske kazne protiv 24 osobe i 1 uvjetna kazna protiv 1 osobe, te 2 novčane kazne protiv 2 osobe. Donesena je i 1 mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, te čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. U izvještajnom periodu izrečene su i 4 oslobađajuće presude protiv 4 osobe.

Ako rad na provođenju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za razdoblje do 2023. godine ne bude ozbiljno i aktivnije, BiH će se naći još niže na američkoj listi što bi ugrozilo ukupnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Ilustracija

Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH za N1:

  • Putem programa Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Veleposlanstvu SAD-a i Ministarstva pravosuđa SAD-a, mi pružamo pomoć Bosni i Hercegovini kroz programe obuke i mentorstva namijenjenih policiji, tužiteljima i sucima koji rade na slučajevima trgovine ljudima. Drago nam je da je BiH počela raditi na nekim od ovih zadataka, ali još dosta treba uraditi kako se BiH ne bi spustila još niže na američkoj listi za praćenje borbe protiv trgovine ljudima, što bi ugrozilo ukupnu pomoć SAD-a Bosni i Hercegovini. Žrtve trgovine ljudima zaslužuju zaštitu i pravdu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE