Međutim, ljudi jedu samo mesnati dio, a koru i košpu uglavnom bacaju. To nije potrebno. Ova dva dijela ukusnog ploda također se mogu pametno iskoristiti.
Posadite avokado
Košpicu avokada možete pretvoriti u prekrasnu biljku. Da biste to učinili, trebat će vam tri čačkalice, čaša vode i danje svjetlo.
Probijte košpice čačkalicama tako da je korijen uronjen u vodu, a ostatak iznad površine vode. Stavite čašu na prozorsku dasku.
Stabljika bi trebala početi nicati u roku od samo nekoliko sedmica. Kad dostigne 15 centimetara, posadite je u zemlju bogatu hranjivim tvarima.
Popijte čaj od avokada
Sjemenku avokada možete staviti u vodu te kuhati otprilike pet minuta dok ne omekša. Narežite je na sitnije komade, dodajte u vodu za čaj i prokuhajte pet minuta. Navodno poboljšava rad probave.
Napravite prah od avokada
Ostavite košpu avokada u prozoru na suncu kako bi dehidrirala. Stavite je u procesor za hranu i napravite prah koji ćete moći dodati smoothieju ili salatama.
Pripremite smoothie
Košpa avokada sadrži masne kiseline, dijetalna vlakna i nešto proteina te antioksidanse koji snižavaju krvni pritisak. Možete je nožem podijeliti na dva dijela i dodati u blender u kojem pripremate smoothie s ostalim sastojcima. Najbolje se slaže s kokosom, mangom i šljivom.