ŠESTA PISMO-BOMBA POSLATA AMBASADI SAD-A: RADNIK POVRIJEĐEN PRILIKOM OTVARANJA PAKETA

Danas popodne američka ambasada u Madridu objavila je da je moguće da je pismo bomba upućena ovoj ambasadi presretnuta. A sada je potvrđeno da su je stručnjaci za uklanjanje bombi deaktivirali.

Španske vlasti su sada potvrdile da su stručnjaci za uklanjanje bombi deaktivirali pismo bombu u ambasadi SAD. Ovo je šesta bomba koja je poslata insitucijama u Španiji.


Radnik povrijeđen prilikom otvaranja paketa

Radnik je juče povređen u ukrajinskoj ambasadi u Madridu kada je otvorio pismo u kojem je bila mala eksplozivna naprava.

Od tada su slična pisma poslana ministarstvu odbrane Španije, vojnoj bazi i proizvođaču oružja.

Paket (pismo bomba) je također poslat premijeru Pedru Sanchezu 24. novembra. No, tu je pošiljku deaktivirao njegov sigurnosni tim.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles, koja je danas bila u posjeti ukrajinskom lučkom gradu Odesi, rekla je da pismo bombe neće odvratiti njenu zemlju od podrške ukrajinskom „pravednom cilju“.

  • Ono što mora da bude vrlo jasno jeste da nijedna od ovih isporuka ili bilo koje druge nasilne akcije neće promeniti jasnu i čvrstu opredijeljenost Španije. Te zemalja NATO-a i Evropske unije da podrže Ukrajinu – rekla je ona.
Ilustracija


Pismo bomba poslana na više adresa u Španiji

Kasnije u srijedu, Instalaza, proizvođač oružja u Zaragozi koji je u Ukrajinu poslao više od 1000 raketnih bacača C90, primio je još jedan paket. U četvrtak su pakete primili i baza zračnih snaga u kojoj se nalazi satelitski centar Evropske unije. Te špansko ministarstvo odbrane i ambasada SAD-a, piše Reuters.

Isporuk paketa (pismo bomba) širom španske prijestolnice izazvala je zatvaranje cesta i prometni haos oko velikih diplomatskih i javnih zgrada.

Govoreći prije nego što je najnoviji paket pronađen u američkoj ambasadi, zamjenik španskog ministra unutrašnjih poslova rekao je da prve naznake upućuju na to da je prvih pet paketa poslano iz Španije.

Rafael Perez, mlađi ministar odgovoran za sigurnost, rekao je na konferenciji za novinare da su uređaji kućne izrade poslani u smeđim paketima. Paketi sadrže zapaljivi prah i žicu koja bi izazvala “iznenadni plamen” umjesto eksplozije.

Paketi su bili naslovljeni na čelnike institucija kojima su upućeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE