SIMBOL 2020: DŽEMPER KOJI AKTIVIRA ALARM ČIM VAM NEKO PRIĐE BLIŽE OD DVA METRA

Jedan od izraza koji je obilježio 2020. svakako je društvena distanca.

Teško da je prošao dan od kraja marta da nas neko nije podsjetio na održavanje razmaka, pranje ruku i nošenje maski.

Rješenje koje su gotovo sve kompanije koje su imale tu mogućnost primjenile za održavanje distance je rad od kuće, a čak su se pojavila i neka rješenja i sistemi bazirani na senzorima u kancelarijama koji obavještavaju i upozoravaju radnike kada im se neko približi na udaljenost manju od dva metra.

Kako je praznično vrijeme i uprkos brojnim upozorenjima, jasno je kako se porodice ipak okupljaju, američka kompanija SimpleSafe, poznata po rješenjima za sigurnost kuća, osmislila je praznični džemper za društveno distanciranje.

Prototip koji su prikazali u videu opremljen je LED svjetlima i malim zvučnicima i termalnim kamerama. Kada se neko osobi koja nosi džemper približi na udaljenost manju od dva metra, upale se lampice i oglasi alarm.

Termalne kamere smještene na džemperu prate temperaturu u okolini, a kada algoritam prepozna toplinu ljudskog tijela na manje od dva metra, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali.

Džemper je zamišljen kao “kreativni PR” naglašavaju na Cnetu, a kompanija je podijelila takve praznične džempere određenom broju ljudi.

Nadamo se kako će ovakve stvari poput džempera za distancu ubrzo postati samo dio ružne prošlosti.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.