SIMPOZIJ PULS: SEDAM DANA UMJETNOSTI U POSAVINI

Umjetnost, kompleksna i teško odrediva kategorija unutar koje se isprepliću estetsko i simboličko, duhovno i svjetovno, kulturološko i socijalno angažirano. Ponekad želja za pojmovno-terminološkim objašnjenjem zamagljuje bit i osnovnu nit. Tako je sa svakom umjetnošću, pa i onom likovnom.

Umjetnost je lijepo stvarati u prirodnom ambijentu. Postoje mjesta čiji su prostorni i zvučni ambijent slikoviti pejzaži i tišina. Mjesta odmaknuta od stresa i žurbe, od gradske vreve i kaosa. Takvo mjesto je Garevac, živopisno posavsko selo nadomak Modriče. Međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij likovna je manifestacija koja se svake godine održava upravo u Garevcu. Ova likovna manifestacija, nastala u Posavini kao zanimljiv umjetnički i društveni kuriozum, već je uveliko prepoznatljiva i likovno brendirana po svom akronimu – PULS.

Ime PULS nije tek skraćenica za Posavski umjetnički likovni simpozij, ono ima svoje metaforičko značenje i simboličku crtu. Ono ima i svoju stvarnosnu dimenziju. Posavina se budi i obnavlja, simbolički i stvarno, ponovo živi, ponovo pulsira. Za malobrojne stanovnike Posavine, Hrvate posavskih naselja i sela, ova kulturna manifestacija predstavlja neku vrstu nove nade i optimizma. U tom smislu svakako treba pohvaliti Hrvatsko kulturno društvo Napredak koje je pokrovitelj Posavskog umjetničkog likovnog simpozija.

Osnovna je misija Napretkova biti u službi čovjeka, posebno mladih ljudi, a šira intencija je izgradnja boljeg društva kroz afirmaciju kulture mira i dijaloga, te njegovanje vlastite kulture u harmoniji s drugima. Sve navedeno, samo na lokalnoj razini, također je ideja vodilja i misija Otvorene kuće u Garevcu u okrilju koje se odvija simpozij PULS. Otvorena kuća je Napretkova zaklada, centar za mir i kulturu dijaloga, mjesto susreta i kreativnog prožimanja. Za nastanak PULS-a i njegovo zaživljavanje u Posavini najzaslužniji su Slavica Mijić Lukač, voditeljica Otvorene kuće, te akademski slikar Anto Kajinić, umjetnički voditelj PULS-a, koji je koncepcijski osmislio ovu umjetničku manifestaciju.

Tajna umjetnosti

Otvorena kuća ove je godine organizirala treći po redu međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij PULS, koji se odvijao od 25.7. do 1.8. Treći PULS trebao je biti održan prošle godine, ali je zbog poznatih razloga – pandemije koronavirusa – otkazan. Na ovogodišnjem PULS-u sudjelovali su: Ria Trdin (Osijek), Kristina Ćavar (Široki brijeg), Jasmina Runje (Split, Dubrovnik), Josip Mijić (Split, Široki Brijeg), Dalibor Nikolić (Mostar), Boris Ladan (Jajce), Marko Šošić (Vinkovci), Dejan Duraković (Vinkovci), Anto Kajinić (Zagreb). Gosti ovogodišnjeg simpozija bili su i Vladimir Risomondo, povjesničar umjetnosti te Zoran Filipović Zoro, ugledni fotograf.

Likovni simpozij PULS već je svojim premijernim izdanjem iz 2018. godine pokazao da je nadišao koncept likovne kolonije i ponudio nešto novo i drugačije. Iako formom podsjeća na likovnu koloniju, ovaj skup likovnjaka i teoretičara umjetnosti idejno je i koncepcijski srodniji formi simpozija. Uostalom, riječ simpozij u nazivu ove manifestacije nije tu zalutala kao dobro-zvučeći pojam, ona sadržajno i suštinski odgovara onome što se na PULS-u dešava. Osim što se umjetnost u Garevcu stvara, o umjetnosti se na PULS-u svakodnevno raspravlja: razmjenjuju se ideje i mišljenja, propituju likovne tehnike i koncepti, razgovara o profesionalnoj i amaterskoj likovnosti, o tajni umjetnosti… Upravo je Tajna umjetnosti bila tema kolokvija održanog 30.7. u prostorijama Napretkove Otvorene kuće. Kolokvij je moderirao Anto Kajinić, umjetnički voditelj PULS-a.

Naravno, nije sve na PULS-u podređeno stručno-profesionalnim kontaktima i razgovorima. PULS je konceptualno osmišljen kao umjetnička oaza gdje je atmosfera opuštena, mjesto na kojem je međusobno upoznavanje spontano, kao mjesto u kojem se umjetnička energija pretvara u

umjetničku sinergiju. Napravljen je harmoničan balans između rada i druženja, kreativnog naprezanja i relaksacije. Simpozij PULS traje ukupno sedam dana. I po trajanju i po sadržaju PULS je uzdigao koncept likovne kolonije i ove vrste umjetničkog okupljanja na jednu puno višu razinu. Sam termin simpozij već u startu sugerira stručnost kao kriterij i profesionalnost u pristupu. Projekti ove vrste odličan su poticaj za likovnu scenu i njenu reafirmaciju.

Podrška Umjetničke galerije BiH

Ovogodišnji Posavski umjetnički likovni simpozij PULS posjetio je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Time je nastavljena dobra suradnja PULS-a sa ovom najstarijom i najvažnijom bosanskohercegovačkom institucijom koja se bavi zaštitom i promocijom likovne umjetnosti. Podsjetimo, upravo je koncem prošle godine u Umjetničkoj galeriji BiH upriličena izložba radova nastalih na PULS-u 2018. i 2019. godine. Direktor Krsmanović tada je istaknuo iznimnu važnost likovnog simpozija PULS, posebno dragocjenog što se dešava u srcu Posavine koja se nakon teškog perioda budi na najljepši mogući način. Njegove riječi precizno sažimaju osnovnu ideju organizatora PULS-a, da se kroz umjetnost, koja se na PULS-u odvija i stvara, prostor Posavine društveno oživi, kulturno oplemeni i duhovno revitalizira.

Potonja duhovna revitalizacija nije slučajno spomenuta. Umjetnost i duhovnost imaju zajedničku nit koja ih spaja – i jedna i druga izraz su unutarnjeg imperativa, poriv za dosezanje dimenzija i kategorija koje nisu nužno empirijske ili egzaktne, a nude važne i korisne dobrobiti. Poput onostranih ili transcendentalnih koncepata, umjetnost nije moguće do kraja objasniti i razumjeti. O tome govori i umjetnički voditelj PULS-a, akademski slikar Anto Kajinić, kada kaže da umjetnik svakim činom stvaranja prelazi iz ove stvarnosti u onu, meta-stvarnost i empirijski iskušava onostranost.

Imajući u vidu geografski položaj, podatne klimatske uvjete, rijeke, plodno zemljište i silne proizvodne mogućnosti, Posavina je sigurno jedna od najpotentnijih regija ne samo u BiH već i znatno šire. Pametna i hrabra ideja organizatora i idejnih tvoraca PULS-a sama po sebi je dobra. Ne treba ovdje posebno objašnjavati što umjetnost znači u estetskom i duhovnom smislu. Takva ideja također podupire sve navedene geografske i klimatske aspekte koji ni izbliza ne pružaju potencijal kakav mogu. Ideja PULS-a će, barem u nekoj mjeri, poduprijeti i te velike potencijale s kojima Posavina i njeni ljudi raspolažu.

Napretkova umjetnička galerija

Razložno je pretpostaviti da će Posavski umjetnički likovni simpozij postati puno više od tek-još-jedne likovne manifestacije, a da će njegova kulturna, društvena i duhovna ostavština dugoročno svjedočiti, trajati i podsticati pojavu sličnih ideja i projekata. Ovogodišnje izdanje još jednom je posvjedočilo da su organizatori i idejni tvorci PULS-a na dobrom putu.

Umjetnička djela koja nastaju na PULS-u tradicionalno se, po završetku simpozija, predstavljaju publici u Hrvatskoj i BiH. Tako će biti i ove godine, s izložbama u Vinkovcima i Zagrebu, uz nadu da pandemija koronavirusa neće poremetiti taj plan.

Djela nastala na PULS-u postat će dijelom fundusa umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja je u nastanku, sa sjedištem u Sarajevu. Tako će Napretkova umjetnička baza biti obogaćena važnom kolekcijom koja svjedoči ne samo o umjetničkoj kreaciji, već i o jednom turbulentnom vremenu i oskrnavljenom prostoru unutar kojih su ova djela nastajala.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.