ŠIRENJE INFEKCIJE COVID-19: BIH UVODI STROŽIJE MJERE NA GRANICAMA?

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatarat će mogućnost da se i u Federaciji BiH pooštre mjere na suzbijanju novog soja koronavirusa (COVID-19).

Prema pisanju Radiosarajevo.ba, bit će predloženo da se osobe koje dolaze iz ugroženih područja Italije, Kine, Južne Koreje i Irana automatski po ulasku u državu stave pod strožiji nadzor, odnosno samoizolaciju, kao što to rade ili namjerevaju uraditi u zemljama bh. okruženja.

Prema dosadašnjoj preporuci Kriznog štaba i Svjetske zdravstvene organizacije, sve osobe s privremenim ili stalnim boravkom u FBiH koje su u zadnjih 14 dana putovale u ugrožena područja Kine, Južne Koreje, Italije i Irana “trebale su se javiti nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi daljnjeg postupanja”.Bila je preporučena kućna samoizolacija i praćenje zdravstvenog stanja navedenim osobama bez simptoma u trajanju od 14 dana.

Kako je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazala Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, i dalje postupaju prema dosadašnjim instrukcijama Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako je kazala, službenici Granične policije prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana putem sanitarnog upitnika.

Upitnik sadrži broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt telefon, zatim informacije o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju.

  • Ujedno im daju i upute kako postupati ako se dogodi da naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju potencijalne simptome, kome da se obrate u tom slučaju. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti i oni po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta – kaže Vican.

Upitana da li granični policajci imaju uređaje za skeniranje tjelesne temperature, kazala je da su oni u posjedu zavoda za javno zdravstvo. 

Podsjetimo, italijanski premijer Giuseppe Conte pozvao je jučer sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”. Neke evropske zemlje najavile su da će oni koji dolaze iz ugroženih područja morati ili u karantin ili se vratiti nazad s granica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VJEŠTAČENJE U TOKU: TRAGOVI IZ AUTOMOBILA, SA ODJEĆE I OBUĆE RJEŠAVAJU...

0
Za tijelom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora potraga traje već 14 dana, od kada su kao osumnjičeni za njeno ubistvo uhapšeni Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

PANTHEON KONFERENCIJA 2024