SISTEMSKE PROMJENE ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: PRILAGODITI UGOVORE, POVEĆATI NOVČANE POTICAJE

Češka nevladina organizacija ”People in Need” zajedno sa svojim partnerima: ProReha, Nešto Više i Sumero kontinuirano radi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom.

Prošle godine pokrenut projekat “Moj Posao”, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom.


U okviru projekta, u periodu od novembra 2020godine do marta 2021,izvršeno je istraživanje uključenosti OSI u procesu zapošljavnja, te zakonski okvir koji reguliše ovu oblast u BiH Rezultati istraživanja prezentirani su na “Drugoj platformi za prava i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditeto”, dana 20.5.2021 godine.

Voditeljica tima istraživača Tanja Mandić-Đokić napomenula je da je Bosna i Hercegovina dužna ispoštovati Konvenciju o pravima OSI. Ona je istakla da je prii istraživanju, prikupljanje podataka o društvenim pitanjima i zapošljavanju OSI bilo otežavajuće s obzirom na administrativno ustrojstvo BiH.

  • Imali smo dvije referentne institucije, entitetske Fondove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI i oni su pokazali spremnost za saradnju te nismo imali značajnih problema. Teže je bilo doći do informacija iz Brčko Distrikta. Entitetsko ustrojstvo nije imalo uticaja na prikupljanje empirijskih podataka od OSI, organizacija OSI i poslodavaca – kazala je Tanja Mandić-Đokić.


U izvještaju istraživanja o stanju uključenosti OSI u procese zapošljavanja evidentno je da svi akteri u procesu prepoznaju potrebu za fundamentalnim promjenama, te da je potrebna inicijativa svih aktera kako bi se započela ozbiljna i zasigurno zahtjevna reforma. Na temelju provedene analize postojeće situacije, izdate su preporuke za buduće pravce djelovanja. Preporuke su formirane na temelju analize podataka prikupljenih u toku istraživanja provedenog koje će stvoriti preduslove za implementaciju sistemskih promjena.

Ističe se kako je važno poduzeti dodatne napore sa naglaskom na promjeni svijesti i načinu na koje su radnici sa invaliditetom percipirani. Naglasak se stavlja na potrebu za saradnjom, povezivanjem i razmjenom informacija.


U nastavku teksta se nalaze definisane preporuke za sistemske promjene.


1.1 Izmjenama i dopunama oba zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom/invalida predvidjeti širi opseg aktivnosti fondova, a shodno tome i veći budžet i povećanje kapaciteta fondova.
2.1 Obavezati službe za zapošljavanje da vode evidenciju/stvoriti jedinstvenu bazu podataka o nezaposlenim osobama sa invaliditetom sa podacima o njihovim kvalidikacijama, potrebnoj podršci itd. Povezati podatke sa podacima Fonda (o osobama koje su dobile podršku za zapošljavanje) i promovisati registraciju OSI kod službi za zapošljavanje i omogućiti online prijavu.
3.1 Stvoriti protokol između svih relevantnih faktora za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (fondovi, ministarstva rada, službe za zapošljavanje, organizacije osoba sa invaliditetom), koji će omogućiti da što veći broj osoba sa invaliditetom bude uključen u sistem podrške.
3.2. Potrebna je posebna nezavisna studija kako bi se istražilo u kojoj su mjeri ispunjeni ciljevi strategija oba entiteta u pogledu položaja osoba sa invaliditetom.
4.1. Povećati iznos novčanih podsticaja za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom na takav način da se poslodavcu isplati dodatno biti zainteresovan i pokušati osigurati uslove za rad OSI. Omogućiti dodatni priliv sredstava kroz efikasniju politiku prikupljanja posebnih doprinosa poslodavaca.


5.1. Propisati obavezu plaćanja posebnog doprinosa pod okriljem sistema porezne uprave koji bi se naplaćivao zajedno s ostalim porezima i doprinosima.
6.1. Izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom omogućiti svim poslodavcima na otvorenom tržištu rada da vrate poreze i doprinose. To će omogućiti osobama sa invaliditetom da dobiju više mogućnosti zapošljavanja na otvorenom tržištu rada i više mogućnosti za istinsko uključivanje u zajednicu.
7.1. Posebnim zakonom urediti profesionalnu rehabilitaciju, prekvalifikaciju i dodatne mogućnosti za obrazovanje OSI.
8.1. Preciznije definisanje kriterijuma za mogućnost ostvarenja prava na podršku u zapošljavanju , a u odnosu na funkcionalno oštećenje zaposlene osobe, prijavljivanje za novčanu pomoć, vodeći računa da kriterijumi ne isključuju nijednu grupu osoba sa invaliditetom. Omogućiti jednostavnu,transparentnu i indvidualnu aplikaciju za podršku.
9.1 Razviti zakonsko rješenje koje će omogućiti osobama sa invaliditetom u Brčko distriktu da dobiju odgovarajuću podršku za zapošljavanje na nivou distrikta.
Na platformi su bili prisutni i predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine. Ističu kako su rezultati istraživanja o uključivanju osoba sa invaliditetom u procesu zapošljavanja kao i date preporuke za sistemske promjene ključne za rad i unaprijeđenje rada Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

  • Mišljenja smo da samo zajedničkim naporima svih učesnika u procesu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom možemo napravit kvalitetna sistemska rješenja koja će biti od koristi ovoj populaciji, te na taj način zaokružiti proces inkluzije osoba sa invaliditetom u društveni život u njihovim lokalnim zajednicama – riječi su Nejre Šabić, rukovodioca odjeljenja za podršku i koordinaciju sa pravnim subjektima Fonda

Još jedan problem s kojim se susreću osobe s invaliditetom jeste ugovor o radu te uvjeti odredbe koju bi on sadržavao, objašnjava Defina Mujan, stručna saradnica za pravne poslove u Savezu Sumero.

  • Ugovori o radu su vrlo često kod poslodavaca već pripremljeni urnek na kojem se mijenjaju samo podaci o radniku. Smatram da, kada se radi o osobi s invaliditetom, takvo potpisivanje ugovora treba izbjegavati. Ugovor o radu treba biti prilagođen osobama s invaliditetom, u skladu s njihovim invaliditetom, stanjem, kao i preostalom radnom sposobnosti – kazala je Defina.

Noćni rad, prekovremeni rad u otežanim uvjetima, godišnji odmori, povrede na radu su samo neki od prepreka za rad osoba s invaliditetom. Još prije pet godina u Savezu Sumero kreiran je jedan takav ugovor – tripartitni.

  • Potpisnik ugovora je bila ustanova socijalne zaštite u kojoj je smještena osoba s invaliditetom (konkretno, Sumero), poslodavac i osoba s invaliditetom. Taj ugovor, nažalost, nije još našao zakonsko uporište te je prilagođen sada važećim zakonima – objašnjava Defina Mujan.

Formirana je radna grupa koja u narednom periodu ima zadatak da definiše prioritete među navedenim prijedlozima za sistemske promjene, a koji će doprinijeti poboljšanju statusa osoba s invaliditetom, odnosno uključiti ih u proces zapošljavanja. Naredni sastanak će biti održan u Banjoj Luci 3. 6. 2021. godine, s predstavnicima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba za invaliditetom RS-a i ostalim važnim akterima u entitetu RS.

(Selma Melez)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SVRGNUTI PREDSJEDNIK PERUA PEDRO CASTILLO ZATRAŽIO AZIL U MEKSIKU

0
Meksičke vlasti započele su konsultacije sa vlastima Perua o zahtjevu bivšeg predsjednika Pedra Castilla da dobije azil u toj zemlji.