Bilo da su slatke ili slane, kiflice svi vole.
A pred vama je jednostavan recept koji će vas oduševiti.
Tijesto lako možete umutiti mikserom.
Sastojci:
800 gr jabuka
2 kašike šećera
1 kašika putera
Za tijesto:
100 ml mlijeka
3 kašike šećera
10 gr suhog kvasca
1/2 kašičice soli
3 jajeta
370 gr brašna
45 gr putera
Za premaz:
1 žumance
1 kašika mlijeka
1 kašika šećera
Priprema:
1. Ogulite jabuke i sitno isjeckajte, pa propržite sa šećerom u tavi u kojoj ste istopili puter. Ostavite da se ohlade.
2. U posudi pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i so. Ostavite da se “aktivira”, a za to vrijeme umutite mlijeko sa šećerom.
3. Dodajte potom i prosijano brašno i nastavite da mutite.
4. Na kraju dodajte i puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.
5. Stavite u nauljenu posudu i pokrijte, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Podijelite tijesto na 3 dijela i oblikujte loptice.
6. Opet pokrijte i ostavite da nadođe nekih 15 minuta. Razvucite jedan dio tijesta u tanak krug i isjecite trouglove.
7. Stavite kašiku fila i urolajte. Redajte kiflice u pleh obložen pek papirom.
8. Pokrijte kiflice providnom folijom i peškirom, pa ostavite tijesto da nadođe nekih 15-20 minuta.
9. Nakon toga svaku kiflicu premažite žumancetom koje ste umutili sa mlijekom, pa pospite šećerom.
10. Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Prijatno!