SJAJNA VIJEST! PROBUDILA SE DJEVOJČICA KOJA JE NA RESPIRATORU ZBOG KORONE: PITA KADA ĆE KUĆI, TRAŽI VODE

Djevojčica od 16 godina, koja je zbog covida mjesec dana bila intubirana na respiratoru u Institutu za majku i dijete, i dalje je na mehaničkoj ventilaciji, ali je sada svjesna, probuđena iz vještačke kome i pita kada će da ide kući, što je veliko ohrabrenje za ljekare.

Pulmolog prof. dr Predrag Minić s Instituta za kaže da je djevojčica sada potpuno svjesna i da je on, kao ljekar, konačno zadovoljan, mada još nije sve gotovo.

  • Djevojčica se osvjestila, razgovara sa nama, doduše teško, gotovo nečujno, ali ipak razumijemo šta kaže. Tražila nam je da pije vode, pitala je kada će da ide kući. Boga mi sam sada zaista optimista iako je i dalje na mehaničkoj ventilaciji – naglašava prof. Minić.

Ova djevojčica je jedina u Institutu na mehaničkoj ventilaciji zbog covida. Bebica od šest mjeseci, koja je bila na respiratoru prebačena je s intenzivne njege na odjeljenje i uskoro će kući.

  • Šestomjesečna beba je pred otpustom, a i prevremeno rođena bebica, koja je kod kuće dobila covid, takođe je pred prevođenjem s intenzivne njege na odjeljenje. Ona je, također, bila na respiratoru i uspjeli smo da je ekstubiramo i skinemo s mehaničke ventilacije, sada je na kanilicama za kiseonik. Također, djevojčica od sedam godina, koja ima i nefrološko oboljenje je dobro i planiramo da je skinemo s kiseonika – navodi prof. Minić.

Podsjetimo, djevojčica od 16 godina je iz Užica i učenica je treće godine srednje škole, ranije je rekla prim. dr mr. sc. Dara Savić Božović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, koja je tinejdžerku poslala na dalje liječenje u Beograd.

  • Ona je početkom septembra imala upalu grla, bila negativna na covid, liječena antibioticima. Dobila je potom infektivnu mononukleozu koja joj je potpuno oborila imunitet i na organizam koji nije imao čime da se brani došao je covid, potvrđen i testom. Uslijedila je obostrana upala pluća, smještena je kod nas, bila je stabilna, na kiseoničkoj potpori, sa stabilnom saturacijom. Noć pred odlazak na Institut naglo joj je pala saturacija, bio je to početak citokinske oluje, skener je pokazao masivniju upalu pluća – rekla je tada dr Savić Božović.

U Institutu je bila u početku stabilno, na odjeljenju pulmologije.

  • Slala mi je i poruke. Ona je jedno predivno, predobro dijete, uvijek vesela, pravi anđeo. I poslije 3-4 dana došlo je do još jednog naglog pogoršanja, morali su da je priključe na respirator. Korona joj je pojela pluća – plakala je tada doktorka dok nam je pričala, piše Kurir.

Sada je, na radost svih, situacija, mnogo bolja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PADAJU SVJETSKE BERZE: STRAH OD ESKALACIJE NA BLISKOM ISTOKU

0
Na evropskim berzama jutros su cijene dionica pale jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.