SJEDNICA SABORA IZ U BIH: NOVI ZAMJENIK REISU-L-ULEME DR. ENES EF. LJEVAKOVIĆ

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića danas je održana četvrta redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tokom sjednice sabornicima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je između ostalog rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U godini koja je pred nama, inša Allah, obilježit ćemo i dvadeset i pet godina Genocida u Srebrenici kao simbola stradanja našeg naroda i domovine. Biće to prilika da odgovorimo na sistematske pokušaje potkopavanja istine o Genocidu i relativiziranje i amnestiranje zločinaca, što pokušavaju, nažalost, i neki faktori međunarodne zajednice”.

  • Situacija u našem okruženju kao i u svijetu se dodatno usložnjava. Nije ni vrijeme ni mjesto da vam navodim sve primjere, a vi ih svakodnevno gledate i čujete. To nam mora biti poziv na budnost i otvorenost. Ne smijemo pristati na samoizolaciju, niti da nas se getoizira, pogotovo ne u našoj svijesti. Ne smijemo ostati bez prijatelja u svijetu i okruženju. Zbog straha od neizvjesne budućnosti mi nećemo odustati od naših vrijednosti i temelja naše etike. I dalje ćemo ostati otvorena i tolerantna zajednica i narod. Gradićemo mostove među ljudima, narodima i vjerama ali ćemo odlučno braniti vlastiti identitet, interese naroda i države. Čuvaćemo se od uvlačenja Islamske zajednice u dnevnopolitička previranja ali i suprotstaviti pokušajima da se Bošnjacima, naročito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu uskrate osnovnih prava i sloboda i da prestanu biti politički narod. Nećemo širiti defetizam i beznađe koje samo pojačava iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Promovisat ćemo nadu i optimizam odlučno ukazujući na sve ono što nije dobro u našem društvu i državi»- istakao je reisu-l-ulema.

Rijaset je razmatrao i usvojio Plan rada organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Rijaseta i Vijeća muftija. Također je usvojen Budžet organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Upoređivanje ovogodišnjeg plana i budžeta sa prethodnim ukazuje na to da je najznačajniji porast u izdvajanjima planirali u području socijalnih davanja i da planirane aktivnosti organa Islamske zajednice obuhvataju širok spektar aktivnosti sa mladima, povratničkim džematima i bošnjačkom dijasporom. Na sjednici je usvojena i Odluka o izvršenju budžeta za 2020 godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića imenovao dr. Enesa ef. Ljevakovića za zamjenika reisu-l-uleme. Reisu-l-ulema se zahvalio dosadašnjem reisu-l-ulemi Husejnu ef. Smajiću kojem je istekao mandat i koji ubrzo odlazi u penziju. Nakon toga zamjenik reisu-l-uleme je položio zakletvu i zahvalio se reisu-l-ulemi i sabornicima na povjerenju.

Dr. Enes ef. Ljevaković je dosadašnji muftija sarajevski. Rođen je 1959. u Trepču, Općina Tešanj. Završio je osnovnu školu u Tešnju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1979. godine. Nakon završene medrese radio je kao imam, hatib i mualim u Mrkotiću kod Tešnja tokom 1980. godine. Fakultetsko obrazovanje je stekao na Fakultetu šerijatskog prava u Rijadu. Na istom Fakultetu (Odsjek za fikh i usuli fikh) odbranio je magistarski rad u oblasti fikha. Doktorsku disertaciju pod naslovom: „Analogija (qijas) u teorijskopravnim djelima Mustafe Ejubovića – Šejh Juje” odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u maju 2002. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabran je u zvanje vanrednog profesora na Katedri za fikh u maju 2007. godine. Obavljao je funkciju prodekana za finansije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u periodu 2003 – 2007. godina. Član je Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2004. u dva mandata. Šef je Katedre za fikh na Fakultetu islamskog prava u periodu 2004 – 2014. Obavlja dužnost fetva-emina Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2005. g. Član je Kolegija/Vijeća za postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka. Voditelj je kursa Šerijat u savremenim društvima na postdiplomskom studiju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Na Fakultetu predaje predmete Historija šerijatskog prava, Usul-i fikh, Šerijatsko građansko i krivično pravo, Uvod u šerijatsko pravo i Savremene fikhske teme. Predaje predmet: Islamsko poslovno pravo na master studiju/smjer Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Autor je i prevodilac više djela u oblasti šerijatskog prava. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara i konferencija. U aprilu 2014. godine Sabor IZ u Bosni i Hercegovini imenovao ga je za muftiju sarajevskog. Murasela mu je uručena 16. maja 2014. godine u Carevoj džamiji u Sarajevu. Sabor je sjednicu završio pitanjima i inicijativama sabornika.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAGRAĐEN POSEBNI ISTRAŽNI TIM UPRAVE POLICIJE MUP-A KS

0
Kao što je u svojim javnim istupima vrlo često naglašavao, policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, generalni inspektor policije Nusret Selimović je, odmah po preuzimanju ove funkcije, kao jedan od apsolutnih prioriteta u radu Uprave policije postavio intenziviranje rada na preduzimanju svih neophodnih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela teškog ubistva policijskih službenika Šehović Adisa i Vujinović Davora, te identifikaciji i pronalasku izvršilaca ovog gnusnog zločina.