SJETVA PROŠLA, DOLAZE PROTESTI: DOMAĆI FARMERI VIŠE NE VJERUJU U POMOĆ VLASTI

Poljoprivrednici iz manjeg bh. entiteta u pregovorima su sa svojim kolegama iz FBiH kako bi usaglasili detalje o terminu i načinu na koji će organizovati proteste, nezadovoljni što vlast izbjegava da donese odluku o ograničenju uvoza svježe i rashlađene junetine i svinjetine iz EU.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS naglašavaju da su farmeri već izgubili nadu da će Vijeće ministara BiH prelomiti u korist domaće proizvodnje, koja je, kako ističu, u velikim problemima. Zahtijevaju uvođenje carine od 10 odsto i prelevmane, koji za govedinu iznosi 2,5 KM, a za svinjsko meso 1,5 KM po kilogramu.

Blokade su ranije najavili za 4. maj, ali su ih odgodili dok ne završe proljetnu sjetvu, koja je ove godine nešto kasnije počela.

  • Sjetva je završena, pa ćemo se sad posvetiti načinu borbe za zaštitu naših interesa. Izgubili smo nadu da će vlast na državnom nivou povodom toga bilo šta uraditi, jer jednostavno ili neće ili ne žele da shvate suštinu problema. Zato ćemo protestima morati da ih ubijedimo da to urade – poručuje za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.

Prema njegovim riječima, farmeri iz BiH će narednih dana donijeti odluku šta će sve blokirati i na koji način.

  • Ne odustajemo od svojih zahtjeva i protesta, jer nema drugog načina da se spasemo od prekomjernog uvoza. Naglašavamo da naš zahtjev nije u sukobu s odredbama SSP, jer ovaj sporazum dozvoljava uvođenje zaštitnih mjera tamo gdje je proizvodnja ugrožena – ističe Marinković.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH prošle sedmice u drugom krugu glasanja opet nije postigao konsenzus u vezi s usvajanjem Informacije o preduzetim mjerama za zaštitu domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

  • Da li je ovdje riječ o politici, nekim ličnim ili interesima nekih grupacija, ne znamo, ali je činjenica da ćemo teško dobiti pomoć s državnog nivoa. Dobro je da su, u pogledu zaštite domaće proizvodnje, svi poljoprivrednici u BiH jedinstveni. Razlog je što smo ugroženi svi, neko više, neko manje, neko danas, neko sutra. Zato nema razloga da se interesi poljoprivrednika mimoilaze – naglašava Marinković.

Domaći farmeri strahuju da će, s obzirom na jačinu zemalja EU iz kojih uvozimo većinu poljoprivrednih proizvoda, u narednom periodu doći do ugrožavanja i drugih poljoprivrednih grana.

  • Riječ je o voćarstvu i povrtarstvu, koji se takođe suočavaju s problemom prekomjernog uvoza. Godinama konstantno bacamo naš krompir i krastavce, dok ih, s druge strane, uvozimo iz Egipta i Abanije. Bit će ugrožene i druge grane, zbog čega će i hrana biti daleko skuplja – ističe Marinković.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BEĆIROVIĆ-KOMŠIĆ U UN-U: POZIVAMO ČLANICE UN-A DA ZAŠTITE ISTINU O GENOCIDU...

0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.