SJEVER BEZ SNIJEGA I MINUSA, U JEDNOM GRADU IZMJERENO NEVJEROVATNIH 19 STEPENI

Sjever Evrope suočen je s visokom temperaturom za ovo doba godine, a snijega nema, ističu meteorolozi.

Kraj prošle i početak ove godine karakteriše visoka temperatura i manjak snježnih padavina od norveških fjordova do Rusije.

Agencije prenose da je u Sundalsori, gradiću na zapadu Norveške, nedavno izmjereno nevjerovatnih 19 stepeni Celzijusovih, što se do sada nikada nije desilo u ovo doba godine u toj nordijskoj zemlji.

U Švedskoj je temperatura na jugu zemlje pet stepeni veća od uobičajene za ovo doba godine, a na sjeveru i deset stepeni.

U centralnoj Švedskoj meteorolozi su izmjerili najvišu temperaturu, odnosno zabilježili najtoplije zimske dane od 1971. godine.

U švedskom dijelu Laponije 7. januara prošle godine bilo je minus 36 stepeni, a ove godine na isti dan – plus jedan stepen Celzijusov.

Stanovnici tog dijela Švedske napominju da je trend takav da je posljednjih 15 godina zima u prosjeku kraća za mjesec do mjesec i po dana.

U južnoj Finskoj, gdje je prosječna temperatura u decembru bila 4,5 stepeni iznad normalne, zima još nije ni počela, navodi tamošnji meteorološki institut.

Prognoza za januar pokazuje da – prave zime neće ni biti u tom dijelu države.

U Oslu je, kako navode meteorolozi, zima već kraća za 21 dan – to je vremenski omjer iz posljednje tri decenije.

“Do 2050. više od milion Norvežana živjeće u područjima s manje od mjesec dana zime”, tvrdi klimatolog Reidun Gangsto Skaland.

U srcu Arktika, norveški arhipelag Svalbard prolazi kroz 109. uzastopni mjesec sa temperaturom iznad prosjeka, po Norveškom meteorološkom institutu.

U Murmansku, najvećem gradu iznad polarnog kruga, 7. januara izmjereno je – nula stepeni, što je šest stepeni više od sezonskog prosjeka.

Cijela Rusija bilježi pozitivne anomalije u temperaturi. U nekim dijelovima Sibira temperatura je čak 20 stepeni viša od uobičajene.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SKANDAL U SVLAČIONICI POZNATOG KLUBA: TRENER DOBIO OTKAZ ZBOG VEZE S...

0
Menadžer engleskog ženskog fudbalskog kluba Leicester City Women Willie Kirk (45) dobio je otkaz nakon što je istraga otkrila da je prekršio kodeks ponašanja.