SJEVERNA KOREJA ISPALILA STOTINE GRANATA U MORE BLIZU GRANICE KAO ‘OZBILJNO UPOZORENJE’ SEOULU

Sjevernokorejska vojska je ispalila stotine granada u more blizu uspostavljene tampon zone s Južnom Korejom te je ovaj potez nazvala "ozbiljnim upozorenjem" Seoulu nakon što je Južna Koreja započela velike vojne vježbe koje se nastavljaju ove sedmice.

Južnokorejski zvaničnici su saopćili da je Pyongyang ispalio oko 100 granata sa svoje zapadne obale, kao i dodatnih 150 s istočne obale. To se dogodilo u utorak, a sve granate su pala izvan teritorijalnih voda Južne Koreje no blizu pomorske granice uspostavljene 2018. godine kako bi se izbjegli incidenti između dvije strane.

  • Zahtijevamo od Sjeverne Koreje da odmah prekine svoje aktivnosti. Sjeverna Koerja nastavlja provokacije, a to su aktivnosti koje negativno utječu na mir i stabilnost Korejskog poluotoka i međunarodne zajednice”, saopćila je južnokorejska vojska,

Ovo je drugi put da je Sjeverna Koreja koristila svoju artiljeriju u tampon zoni u proteklih sedam dana, a prvi put je ispaljeno 170 granata kao i balistički projektil kratkog dometa. Također, podignuto je nekoliko ratnih aviona.

Seoul je započeo svoje godišnje vježbe Hoguk u ponedjeljak, a njihov cilj je unaprijediti mogućnosti zemlje da odgovori na sjevernokorejske prijetnje. Vježbe će biti završene u subotu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.