SJEVERNA MAKEDONIJA POSTALA PUNOPRAVNA ČLANICA NATO-A

Sjeverna Makedonija je danas popodne postala 30. članica NATO-a, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadoricom SAD-a u Skoplju videovezom “prisustvovao” deponovanju Instrumenta za pristupanje Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom savezu. Taj dokument je u State departmentu deponovan preko ambasade Sjeverne Makedonije u Washingtonu.

  •  Sa ambasadoricom SAD-a sam bio svjedok posljednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, prije nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO-a – rekao je Dimitrov u online izjavi, prenosi Beta.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije je najavio da će u ponedjeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sjedištu NATO-a u Briselu i u komandi Savezničkih snaga u Norfolku u američkoj državi Virginiji.

  •  Imat ću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Sjeverne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO-a koji će biti održan videokonferencijom – rekao je Dimitrov.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.