ŠKOLARCI, SRETNO: PUNO IZAZOVA ZA DJECU, RODITELJE I NASTAVNIKE U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas je počela nova školska godina, nikad posebnija i izazovnija kako za djecu, tako i za roditelje i nastavnike.

Predstavnici Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i kantonalnih ministarstava obrazovanja 21. augusta na sastanku u Konjicu donijeli su odluku da početak školske godine neće biti odgođen. Shodno tome, nastava u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu počinje danas, a u ostalim kantonima 7. septembra.

U školske klupe vratili su se učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, dok će učenici petog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda nastavu pohađati online, kao i u srednjoškolci. Prvog dana u školu dolaze samo učenici prvih razreda srednjih škola, nakon čega će nastavu pratiti online.

Nastava će se odvijati u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekciona sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

Učenici s hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi, a za njih će biti osigurana online nastava.

Online nastava će se održavati u skladu s metodologijom realizacije online nastave, smjernicama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave, smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole.

Časovi su skraćeni na 30 minuta, a odmori će trajati samo pet minuta.

Nastava je danas počela i u Republici Srpskoj, gdje su se u školske klupe vratili svi učenici u osnovnim i srednjim školama.

Uoči početka škole svoj strah nisu i ne kriju ni roditelji, kao ni nastavnici i direktori škola. Tako se, naprimjer, dio roditelja u Kantonu Sarajevo oštro usprotivio povratku u škole izražavajući strah za djecu i članove porodica.

Osim toga, Sindikat obrazovanja KS uputio je resornom ministarstvu i direktorima škola sedam mjera koje je potrebno ispuniti prije početka nastave.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARGENTINA TRAŽI PARTNERSKI STATUS U NATO-U

0
Argentina je od NATO-a zatražila da postane jedna od "globalnih partnera" tog sigurnosnog saveza, rekao je ministar obrane Luis Petri u trenutku kada njegova zemlja traži način da osnaži veze sa SAD-om i Evropskom unijom.