ŠKORO OTVORENO: AFERA VJETROELEKTRANE PROIZVOD JE HDZ-OVE I SDP-OVE KORUPCIJE

Miroslav Škoro je na svom Facebook profilu komentirao aferu Vjetroelektrane rekavši kako je proizvod HDZ-ove i SDP-ove korupcije.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti

“AFERA VJETROELEKTRANE PROIZVOD JE HDZ-OVE I SDP-OVE KORUPCIJE

DORH mora hitno istražiti kredit HBOR-a C.E.M.P.-u!

Najveća korupcijska afera vlade Andreja Plenkovića, ali i njegova prethodnika Zorana Milanovića, nije samo hapšenje Josipe Rimac, njenih pomagačica i drugih aktera Afere Krš Pađene, nego odobrenje 590 miliona kuna (80.000.000 eura) kredita HBOR-a C.E.M.P-u (Milenku Bušiću), uz odluku HERA-e o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, čime je otkupna cijena po mega-satu isporučene struje porasla s 43 na 94 eura, odnosno za 118 posto!

Tvrdi da se radi o krajnje sumnjivim odlukama

Korupcijska afera ima začetak u Vladi Zorana Milanovića koja je na samom kraju mandata, kao blagdanski dar, 24. i 31. decembra 2014., tvrtki C.E.M.P. dala status povlaštenog proizvođača struje. Ta je odluka krajnje sumnjiva, uzme li se u obzir činjenica da je usvojena dan prije stupanja na snagu novog tarifnog sistema koji je poticaje smanjio za 30 posto.

Kredit HBOR-a trebao bi biti predmet zanimanja saborskog istražnog povjerenstva i DORH-a zbog najmanje dva razloga. Prvo: odobren je u trenutku kad je lokacijska dozvola bila predmet sudskog spora. Drugo: HBOR, a to znači Vlada Andreja Plenkovića, subvencionirala je projekt Krš-Pađene kroz povlaštenu, za 118 posto povećanu, cijenu struje.

Ukupan iznos tog poticaja u povlaštenom poticajnom razdoblju može se procijeniti na 220 do 240 miliona eura.

Pitanje je, dakle, zašto su Milanovićeva i Plenkovićeva vlada tim ogromnim poticajima podržale projekt Krš-Pađene? Tim pitanjem, između ostalih, ozbiljno ćemo se pozabaviti u Hrvatskom saboru nakon njegovog konstituiranja u julu ili augustu ove godine – stoji u Škorinoj objavi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE