SKUPŠTINA BPK PODRŽALA ZAKLJUČKE I ZAHTJEVE FONDACIJE ‘ISTINA ZA GORAŽDE’

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici razmatrala je i revidirani dokument Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ pod nazivom „Realizacija Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području regije Goražde“.

Poslanici su jednoglasno podržali zaključke i zahtjeve navedene  u dokumentu koji će biti proslijeđen svim relevantnim institucijama BiH, Federacije BiH i BPK Goražde.

Državne i ostale institucije u BiH pozvane su da hitno  poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se Državna strategija za rad na premetima ratnih zločina prvenstveno za područje regije Goražde, ali i u cijeloj državi, dosljedno provodila i kako bi se odgovorni za stradanje Goražda i njegovih stanovnika u periodu 1992. – 1995. godina konačno priveli pred lice pravde.

Kako je istaknuto na sjednici, činjenica da je do danas potvrđena samo jedna optužnica za počinjene ratne zločine nad opkoljenim bošnjačkim stanovništvom Goražda, još jednom ubija preživjele građane i rodbinu žrtava koji su bili svjedoci terora. S druge strane, branioci ovih prostora su pravosnažno osuđeni na 89 godina robije.

Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zahtjeva se poduzimanje  mjera prema odgovornim osobama za ovakav rad i tendenciozno vođenje postupaka koji dodatno ubijaju žrtve zločina i časne učesnike odbrane “golih života” u goraždanskom okruženju. 

  • Pozivam vas  da ne dozvolite urušavanje vašeg digniteta i autoriteta te da zahtjevate da se konačno nešto poduzme kao i da se dobiju odgovori, zašto se ništa ne čini na procesuiranju ratnih zločina na području Goražda.  Podsjećam vas da je Skupština BPK  i 2010.,  2013. i 2017. godine usvajala zaključke, koji su ostali mrtvo slovo na papiru – kazao je Kasim Brdar, predsjednik Fondacije „Istina za Goražde“,  u obraćanju poslanicima.

Na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK i finansiranju BPK danas nije usvojen, a nakon sugestije premijerke kantona Aide Obuće. Pojasnila je da je u zakonu o kojem je skupština raspravu okončala na sjednici u decembru, predložena njegova retroaktivna primjena od 1. januara ove godine što, kako je istakla, nije moguće u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

 Kantonalna vlada će za neku od narednih sjednica pripremiti novi prijedlog zakona koji će biti primjenjiv – istakla je premijerka BPK Goražde. Većinom glasova Skupština BPK  usvojila je odluku o potvrđivanju riješenja premijera BPK o imenovanju kantonalnog pravobranioca, a ovu funkciju i u naredne četiri godine obnašat će Mensur Delahmet.

Utvrđen je  i u javne rapsprave upućen Nacrt zakona o taksi prijevozu na području BPK Goražde, što je, kako je rečeno na sjednici,  prvi put da se ova oblast uređuje zakonom. Javne rasprave trebaju se provesti u roku do 60 dana u sve tri lokalne zajednice u kantonu.

Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama odluke o provođenju prostornog plana za područje BPK Goražde za period od 20 godina čime će se po obrazloženju ministra za urbanizam Bojana Krunića, između ostalog,  u ruralnim područjima omogućiti pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, kao i uvođenje geografskog informacionog sistema.

Poslanici Skupštine BPK Goražde usvojili su i odluka o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje lica koja nisu osigurana po drugom osnovu u BPK Goražde za 2020. godinu.   

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.